Χρηστικά

Κόβεται ή γίνεται 500άρικο το επίδομα των 800 ευρώ!


Οι επιχειρήσεις αντί της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ, θα διευκολύνονται να λάβουν δάνεια και να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα

Τέλος το επίδομα των 800 ευρώ για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα επαναλειτουργήσουν έστω και με περιορισμούς, ενώ αναλογικό του χρόνου της αναστολής θα είναι το επίδομα, που θα χορηγείται στους εργαζόμενους.

Η σταδιακή επαναφορά στην «κανονικότητα» αλλάζει σημαντικά το τοπίο των ενισχύσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές και διαφοροποιεί τα πακέτα ανακούφισης. Πλέον, έμφαση θα δίδεται στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και όχι στη χορήγηση της άμεσης ενίσχυση των 800 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από τον Μάιο, έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Στα εργαλεία που υπάρχουν περιλαμβάνονται:

  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή  η οποία θα καταβληθεί σε μία με δύο εβδομάδες καθώς αυτή την περίοδο πραγματοποιείται η επιλογή των επιχειρήσεων. Μάλιστα δήλωσε ότι μεταξύ των 139.000 επιχειρήσεων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περιλαμβάνονται και κάποιες οι οποίες καταγράφουν αύξηση του τζίρου τους.
  • Η επιδότηση επιτοκίου.
  • Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE το οποίο αφορά στη στήριξη της απασχόλησης και από το οποίο εκτιμάται ότι η χώρα μας θα μπορέσει να αντλήσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ
  • Η παροχή ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της ΕΤΕπ.

Επίσης, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές θα συνεχίσουν να στηρίζονται με βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα. Για εκείνες οι οποίες θα ανοίξουν, θα υπάρξει προσαρμογή των επιδομάτων των 800 ευρώ καθώς εξαρτάται από το χρόνο που θα λειτουργήσουν και πάλι.

Το 800άρι γίνεται 500άρικο

Σε ότι αφορά το επίδομα των 800 ευρώ, δεν θα είναι 800 ευρώ, αλλά θα είναι αναλογικό του χρόνου για τον οποίο θα παραμείνει κλειστή η επιχείρηση και σε αναστολή οι εργαζόμενοι, από την 1η Μαΐου και μετά.

Το επίδομα των 800 ευρώ, που χορηγήθηκε ή θα χορηγηθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου, στους δικαιούχους, αφορά στο διάστημα από 15 Μαρτίου μέχρι και 30 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι σε μηνιαία βάση το έκτακτο επίδομα είναι 530 ευρώ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, από την 1η Μαΐου και μετά:

  • Το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο σε εργαζόμενους που είναι σε αναστολή είτε είναι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές είτε υπολειτουργούν.
  • Το ύψος του επιδόματος θα είναι αναλογικό για όσο διάστημα είναι σε αναστολή. Δηλαδή, αν ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή για ένα μήνα θα λάβει 530 ευρώ. Αν είναι για 15 μέρες θα λάβει τα μισά και αν είναι για δύο μήνες θα λάβει 1.060 ευρώ.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, αυτά που συζητούν τα δύο υπουργεία είναι η κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ ή της αναλογίας που προκύπτει και η αντικατάστασή της με χρηματοδοτικά εργαλεία. Αντί δηλαδή της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ, για ενάμισι μήνα, θα διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να λάβουν δάνεια.

Αυτό θα ισχύσει ενδεχομένως και για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές, ενώ βέβαιη είναι η κατάργησή της για όσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν έστω και υπό περιορισμούς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα