Χρηστικά

Εκπτώσεις έως 25% και για πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ


Όλα τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για τις διευκολύνσεις, ακόμα και για όσους δεν πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού

Μεγάλες εκπτώσεις στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, αλλά και παρατάσεις και διευκολύνσεις, εξετάζουν για φέτος το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Οι δραματικές συνέπειες  της πανδημίας στην οικονομία, που θα εκδηλωθεί με την ύφεση που θα προσεγγίσει το 10%, την έκρηξη της ανεργίας και τη μείωση των εισοδημάτων, θα οδηγήσουν σε φυσιολογική πτώση των εσόδων του Κράτους και απειλείται ο Κρατικός Προϋπολογισμός με διευρυμένο έλλειμμα.

Προκειμένου να εξασφαλίσει τα ελάχιστα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σειρά διευκολύνσεων και εκπτώσεων στην πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, για να περιορίσει την υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, εξετάζονται διάφορα σενάρια, που περιέχουν από αύξηση των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος μέχρι και άμεσες μειώσεις, τα οποία θα ισχύσουν τόσο για όσους εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης όσο και για όσους έμειναν εκτός.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που εξετάζονται, μέχρι τώρα, για τους μισθωτούς συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους και τα οποία θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας είναι:

  1. Η παράταση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με την καταληκτική ημερομηνία να μετατίθεται για τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου.
  2. Η αύξηση των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Ο φόρος εισοδήματος πληρώνεται, κανονικά, σε τρείς διμηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί η πληρωμή ανά δίμηνο και να καθιερωθεί η πληρωμή ανά μήνα, αλλά οι μήνες να αυξηθούν στους έξι ή στους οκτώ μήνες και η πληρωμή του φόρου να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020 ή τον Φεβρουάριο του 2021. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει για όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε εντάχθηκαν στα μέτρα είτε όχι.
  3. Παράλληλα εξετάζεται η παροχή ισχυρής έκπτωσης, το ύψος της οποίας θα είναι τουλάχιστον 10%, σε όσους πληρώσουν, φέτος, εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος είτε εντάχθηκαν στα μέτρα είτε όχι.
  4. Για όσους φορολογούμενους  επλήγησαν από τα μέτρα και εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης, θα παρασχεθεί η έκπτωση φόρου 25% (που παρέχεται τώρα για τον ΦΠΑ και για άλλους φόρους), εάν πληρώσουν εμπρόθεσμα τον φόρο εισοδήματος.
  5. Η ίδια ισχυρή έκπτωση (-25%) θα εφαρμοστεί και σε όσους δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης (δικαιούχοι των 800 ευρώ, αλλά λόγω της πανδημίας απολύθηκαν από την εργασία τους.
  6. Ανάλογες ευκολίες θα δρομολογηθούν και για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2020. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ γίνεται από τους μήνες Σεπτέμβριο μέχρι και Ιανουάριο και εξετάζεται τόσο η επιμήκυνση όσο και η έκπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα