Χρηστικά

Διασταυρώσεις εισοδημάτων και καταθέσεων στις φετινές δηλώσεις


Οι 13 κωδικοί του εντύπου Ε1 που τσεκάρει αυτόματα το Taxisnet- Οι ΔΟΥ καλούν για εξηγήσεις και πρόστιμα

Εκτεταμένες διασταυρώσεις εισοδημάτων, καταθέσεων, ακινήτων και τεκμαρτών δαπανών, στις φορολογικές δηλώσεις του 2020, θα πραγματοποιήσει φέτος η εφορία, όπως προειδοποιεί ανοιχτά ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Στον πρόλογο που συνοδεύει το φυλλάδιο της ΑΑΔΕ, για τη συμπλήρωση και την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Πιτσιλής κάνει λόγο για σειρά διασταυρώσεων των στοιχείων που θα υποβάλλουν φέτος οι φορολογούμενοι, με τα στοιχεία που θα κατέχει ή θα συγκεντρώσει η Εφορία, από άλλους φορείς.

Πρόκειται για τουλάχιστον 13 κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων που είναι στο στόχαστρο του Taxisnet επί των οποίων διενεργεί αυτόματες διασταυρώσεις και καλεί για εξηγήσεις ή πρόστιμα.

Οι κωδικοί αυτοί, αφορούν μεταξύ άλλων καταθέσεις και τόκους, ακίνητα, ενοίκια καθώς και άλλες δαπάνες. 

Προσέξτε τι θα δηλώσετε

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Πιτσιλής, μια σημαντική αλλαγή της φετινής χρονιάς είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων από μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα προσυμπληρώνεται στις φορολογικές δηλώσεις, με βάση τα στοιχεία, που η Φορολογική Διοίκηση έχει στη διάθεσή της από τις μηνιαίες δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.), που υποβάλλονται.

Ωστόσο προσθέτει, υπό τη μορφή προειδοποίησης, ότι «η Φορολογική Διοίκηση επιδιώκει την αξιοποίηση όλων των πληροφοριών που διαθέτει από τρίτους (οργανισμούς, φορείς κ.λπ.), προκειμένου να επιτευχθεί η διασταύρωση των εισοδημάτων, πραγματικών και τεκμαρτών» και προσθέτει: «Ταυτόχρονα, με τις πληροφορίες αυτές, εμπλουτίζει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο τα στοιχεία, που αναρτώνται στη δήλωση των φορολογούμενων, με στόχο να διευκολύνεται η συμπλήρωσή της».

Ακόμη, ο κ. Πιτσιλής σημειώνει ότι «οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων ζητείται η συμπλήρωση νέων πεδίων, τα οποία απαιτούνται για τις διασταυρώσεις που διενεργούνται με βάση τις πληροφορίες εισοδημάτων, που λαμβάνονται από τις Αρμόδιες Αρχές Κρατών Μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών στο πλαίσιο εφαρμογής της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας».

Ο στόχος των διασταυρώσεων της Εφορίας στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, είναι ο εντοπισμός κρυφών εισοδημάτων ή και δαπανών που συνιστούν τεκμήριο, αλλά δεν δηλώνονται από τους υπόχρεους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι, τα δεδομένα που αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις πρέπει να συμπίπτουν με τα στοιχεία των τραπεζών και άλλων φορέων που αυτόματα τροφοδοτούν το σύστημα taxisnet. Δηλαδή τα σχετικά στοιχεία πηγαίνουν κατευθείαν στο taxisnet και αυτομάτως προσυμπληρώνονται οι φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων.

Κατόπιν, τα στοιχεία των δηλώσεων των φορολογούμενων, θα διασταυρώνονται με εκείνα που υπάρχουν ήδη στο taxisnet και αν εντοπίζονται διαφορές, οι φορολογούμενοι θα καλούνται για εξηγήσεις, για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων με πρόστιμο και προσαυξήσεις.

Τα στοιχεία που διασταυρώνει η Εφορία

Αναλυτικότερα, η εφορία διασταυρώνει τα ακόλουθα στοιχεία των φορολογουμένων:

 1. Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
 2. Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2019) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
 3. Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων είναι μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.
 4. Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2019, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).
 5. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
 6. Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.
 7. Τα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές ή υπάρχουν στις πλατφόρμες Airbnb Booking κ.λπ.
 8. Τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται ώστε να διαπιστωθεί εάν συμπίπτουν με τις δηλώσεις των φιλοξενούμενων ατόμων.
 9. Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές.
 10. Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές
 11. Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
 12. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
 13. Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (με στόχο να εντοπίζουν όσους έχουν αδήλωτες πισίνες).
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα