Χρηστικά

Καταθέσεις και δαπάνες στο μικροσκόπιο της εφορίας - Ποιά στοιχεία διασταυρώνει


Στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου ανοίγει η εφαρμογή του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά

Έντεκα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων διασταυρώνει άμεσα η Εφορία κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και εντοπίζει αμέσως οποιαδήποτε σκόπιμη ή αθέλητη διαφορά.

Ακολούθως, καλεί τον φορολογούμενο για εξηγήσεις και ελλοχεύουν πρόστιμα  και προσαυξήσεις. Στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου ανοίγει η εφαρμογή του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ενώ η καταληκτική προθεσμία θα είναι η 30η Ιουνίου. Ανεξάρτητα του χρόνου υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ο φόρος εισοδήματος που θα καταλογιστεί, θα πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία στο τέλος Νοεμβρίου.

Σε ότι αφορά στις διασταυρώσεις των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες, τα ΕΛΤΑ, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι κλινικές, τα ιδιωτικά σχολεία, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, υποχρεούνται ετησίως να διαβιβάζουν στο taxisnet μια σειρά από στοιχεία των φορολογουμένων.

Ακολούθως τα συγκεκριμένα στοιχεία διασταυρώνονται με τα εισοδήματα και τα λοιπά στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι και εάν εντοπιστούν δυσαρμονίες, καλούνται για εξηγήσεις.

Τα στοιχεία που διασταυρώνει το taxisnet και στα οποία πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι φορολογούμενοι είναι τα ακόλουθα:

 1. Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
 2. Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2018) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
 3. Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων είναι μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.
 4. Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2018, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).
 5. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
 6. Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.
 7. Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές.
 8. Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές
 9. Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
 10. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
 11. Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (με στόχο να εντοπίζουν όσους έχουν αδήλωτες πισίνες).
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα