Χρηστικά

Απίστευτο: Φορολογικοί έλεγχοι μέσω skype!


Η αποκάλυψη από τον Άδωνι Γεωργιάδη του «πειράματος» κυβέρνησης και ΑΑΔΕ, προκαλεί τα καυστικά σχόλια των λογιστών, αλλά είναι αληθής

Κυβερνητικό «πείραμα» εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο αφορά στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων μέσω βιντεοκλήσεων(!).

Θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, όπως το αντιμετωπίζουν οι λογιστές στο διαδίκτυο, με καυστικά σχόλια, αλλά δεν είναι. Το αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στη διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποίησε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα «COVID-19: Οι επιχειρήσεις απέναντι στην αβεβαιότητα».

Ο τομέας της φορολογίας δεν είναι στις αρμοδιότητες του κ. Γεωργιάδη, και αυτό που αποκάλυψε, σημαίνει ότι δεν είναι δική του πρωτοβουλία, αλλά μετέφερε δημόσια, κάτι το οποίο συζητείται μεταξύ των μελών του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό «οι φορολογικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται με βιντεοκλήσεις», και συμπλήρωσε πως «λεπτομέρειες για τη διαδικασία θα δοθούν σύντομα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΑΑΔΕ».

Υπογράμμισε με έμφαση πως «θα διαπιστώσετε ότι δεν θα υπάρχει περιθώριο για τις γνωστές συναλλαγές του παρελθόντος».

Τι πραγματικά ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

Λόγω του κορονοϊού και την απαγόρευση των επισκέψεων σε εφορίες και εφοριακών σε επιχειρήσεις, έχουν παγώσει οι φορολογικοί έλεγχοι και οι όποιοι έλεγχοι ήταν σε εξέλιξη, η διαδικασία προσκόμισης δικαιολογητικών και των αντιρρήσεων των φορολογουμένων, έχουν παρατεθεί για κάποιους μήνες, και ανάλογα με την κατηγορία, μέχρι το τέλος Απριλίου, Μαΐου ή το τέλος Ιουλίου.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει, ότι με τη λήξη της παράτασης και εφόσον διατηρούνται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, θα νομοθετηθεί ο τηλε-έλεγχος.

Δηλαδή, η προσκόμιση των εγγράφων στην εφορία, θα αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική αποστολή τους και το αντίστροφο.

Επίσης, το ίδιο σχέδιο προβλέπει όπως οι προφορικές εξηγήσεις του φορολογούμενου και του λογιστή του, θα δίδονται μέσω βιντεοκλήσεων(!) με τους ελεγκτές.
Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό ή θα οδηγήσει σε ευτράπελες καταστάσεις, είναι κάτι που θα αποδειχτεί στην πράξη, όταν εφαρμοστεί.

Δηλαδή αν ζητηθεί ένα επιπλέον έγγραφο από τον ελεγχόμενο, πώς θα επιδοθεί στον ελεγκτή; Θα του σταλεί ηλεκτρονικά ή θα του ζητηθεί να το επιδείξει μέσω κάμερας στους ελεγκτές.

Σίγουρα θα πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα, στη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων και σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ, πρόκειται να το θέσει εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, μετά τη λήξη των παρατάσεων που ισχύουν.

Οι προθεσμίες των ελέγχων που έχουν παραταθεί

Όπως έχει γράψει το Σin, οι προθεσμίες για την διενέργεια ή ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων που έχουν παραταθεί, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  είναι οι ακόλουθες:

  • Οι διαδικασίες δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και των θυρίδων των προσώπων που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ το μέτρο της προσωρινής, μερικής ή ολικής, αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της Χώρας.
  • Αναστέλλεται έως τις 30 Απριλίου 2020 η κοινοποίηση πράξεων προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή προστίμου και οριστικών πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή προστίμου που εκδίδονται από τους φορο-ελεγκτές. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν γίνει φορολογικοί έλεγχοι, δεν θα παραλάβουν τα φύλλα ελέγχου με τις διαπιστώσεις μέχρι τις 30 Απριλίου. 
  • Αναστέλλεται μέχρι την 31η Μαΐου, η προθεσμία των 20 ημερών που παρέχεται σε κάθε φορολογούμενο για τη διατύπωση απόψεων ή αντιρρήσεων σχετικά με τον προσωρινό διορθωτικό προσδιορισμό φόρου ή προστίμου. Η προθεσμία αφορά στο δικαίωμα που έχει ο φορολογούμενος που ελέγχθηκε, να διατυπώσει τις αντιρρήσεις του στις διαπιστώσεις της εφορίας που αναγράφονται στο φύλλο ελέγχου.
  • Αναστέλλονται έως την 31η Μαΐου 2020 οι προθεσμίες των 5 ημερών εντός των οποίων οι φορολογούμενοι πρέπει να παρέχουν στην Φορολογική Διοίκηση πληροφορίες,  αντίγραφα βιβλίων και στοιχείων ή άλλα έγγραφα που τούς ζητούνται, στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου. Η αναστολή αυτή καταλαμβάνει και τις προθεσμίες που δεν είχαν εκπνεύσει κατά την 11η Μαρτίου 2020.
  • Αναστέλλονται για 60 μέρες οι προθεσμίες για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής, για υποθέσεις που έχουν λήξει ή λήγουν από την 11η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020.
  • Παρατείνεται κατά εξήντα (60) ημέρες η προθεσμία των 30 ημερών από την υποβολή αίτησης για αναστολή της πληρωμής του 50% των καταλογισθέντων φόρων και προστίμων.  Ο φορολογούμενος στον οποίο καταλογίστηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις μπορεί να ζητήσει την αναστολή της πληρωμής του 50% του ποσού προκειμένου να επανεξεταστεί από τη ΔΕΔ η περίπτωσή του.
  • Για τις υποθέσεις που είναι στο όριο της παραγραφής, η ΠΝΠ προβλέπει ότι οι προθεσμίες παραγραφής της αξίωσης της Φορολογικής Διοίκησης για την έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου ή προστίμου που λήγουν από την 30η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 παρατείνονται έως την 31η Ιουλίου 2020.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα