ΕΥΖην

"Ευέλικτη" δίαιτα: Καίει όντως περισσότερο λίπος;


Η ευέλικτη δίαιτα είναι μια σχετικά νέα τάση και ίσως η πιο υγιεινή δίαιτα της «τελευταίας στιγμής». Είναι όμως και η πιο αποτελεσματική; Το ζήτημα είναι αμφιλεγόμενο. Διαπιστώνεται ότι, αν την ακολουθήσεις σωστά, είναι μια καλή προσέγγιση στη διατροφή. Το θέμα είναι, καίει το λίπος όπως πρέπει;

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team μας γνωρίζει την ευέλικτη δίαιτα και απαντά στο ερώτημα.

Τι είναι η ευέλικτη δίαιτα; Παρά τη γενική τάση για την υγιεινή διατροφή (μη επεξεργασμένα τρόφιμα, περιορισμός των “κακών” τροφίμων όπως νάτριο και ζάχαρη κλπ.), καθώς και τη γενική επιθυμία μας για ποιοτικά συστατικά (όπως τα βιολογικά), αυτή η ολοένα και πιο δημοφιλής διατροφή που ονομάζεται ευέλικτη δίαιτα, εστιάζει στην ποσότητα.

Η προϋπόθεση της ευέλικτης δίαιτας είναι να καταναλώνετε τον αριθμό θερμίδων που αντιστοιχεί σε εσάς ημερησίως και στο σωστό ποσοστό μακροθρεπτικών συστατικών.

Υπολογίζετε την ποσότητα από την κάθε κατηγορία μακροθρεπτικών συστατικών που θα πρέπει να τρώτε την ημέρα και στη συνέχεια επιλέγετε ποιες τροφές θα καταναλώσετε με βάση αυτούς τους στόχους. Υπάρχουν τρία μακροθρεπτικά συστατικά πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος.

Όπως συμβαίνει με κάθε δίαιτα, ειδικά αν θέλετε να χάσετε βάρος ή να βελτιστοποιήσετε τη σύσταση του σώματός σας, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι πιο επιτυχημένοι ακόλουθοι αυτής της δίαιτας τείνουν να έχουν μια πιο ορθολογική προσέγγιση. Αυτό σημαίνει ότι δεν καταναλώνουν το 100% των ημερήσιων θερμίδων τους σε junk food. Αντίθετα, προτείνεται ένα 80-90% να είναι από «καθαρά» φαγητά και ένα 10-20% από κάτι πιο «απαγορευμένο».

Τα πλεονεκτήματα της ευέλικτης δίαιτας:

  • Η ευέλικτη δίαιτα απαιτεί να παρακολουθείτε τι μακροσυστατικά τρώτε, που είναι μια καλή συνήθεια, αφού εξασφαλίζει ότι θα έχετε την καλύτερη δυνατή πορεία.
  • Με την ευέλικτη δίαιτα είναι λιγότερο πιθανό να έχετε λιγούρες για κακά τρόφιμα, αφού μπορείτε να επιτρέπετε στον εαυτό σας να τα καταναλώσετε και ως εκ τούτου, είναι πολύ βιώσιμη μακροπρόθεσμα.
  • Σας επιτρέπει να είστε πιο ευέλικτοι με ό,τι τρώτε, καθιστώντας τη διαδικασία μια πιο ευχάριστη εμπειρία.
  • Είναι αποτελεσματική και λειτουργεί για τους περισσότερους ανθρώπους, οπότε δοκιμάστε την σίγουρα.

Τα μειονεκτήματα της ευέλικτης δίαιτας

  • Για τους περισσότερους, δεν υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ του τι είναι «υγιές» και εντάσσεται στο 85% ή είναι «ανθυγιεινό» και εντάσσεται στο 15%.
  • Μπαίνεις συχνά στον πειρασμό να ενδίδεις στα κεράσματα, που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα της προσέγγισης τείνει να μειωθεί.
  • Μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να υπολογίσετε και να παρακολουθείτε καθημερινά τα μακροσυστατικά σας. Καθημερινά να τρώτε 3 γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ.

ΜΥΘΟΣ η ΑΛΗΘΕΙΑ ότι είναι καλύτερη για απώλεια λίπους;

Η ευέλικτη δίαιτα δεν είναι η πιο κατάλληλη δίαιτα για απώλεια λίπους! Για να χάσουμε βάρος γρήγορα μεν, μόνιμα δε, πρέπει να διατρεφόμαστε έξυπνα, μειώνοντας τις θερμίδες από τα περιττά και όχι τα χρήσιμα, να τρώμε δηλαδή πιο ποιοτικά και σε μικρότερες ποσότητες.

Τι έχουμε ανάγκη λοιπόν; Ένα πρόγραμμα διατροφής ή δίαιτας φτιαγμένο επάνω μας, που να μας υποδεικνύει τι ακριβώς πρέπει να φάμε, αλλά να μας δίνει την επιπλέον δυνατότητα να τρώμε μόνο υγιεινές και καλές θερμίδες έτσι ώστε να πετύχουμε την απώλεια λίπους!

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα