Χρηστικά

Εκκαθαριστικά – φωτιά σε χιλιάδες φορολογούμενους (η απόφαση)


Απόφαση της ΑΑΔΕ ορίζει πως θα υπολογιστούν οι «φόροι κατ΄ εκτίμηση», σε όσους ξέχασαν να υποβάλουν δηλώσεις

Την αποστολή εκκαθαριστικών – φωτιά, σε δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους που… ξέχασαν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις στα προηγούμενα έτη, θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ, μετά και την έκδοση της απόφασης του διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία.

Επιβεβαιώνονται έτσι τα σχετικά δημοσιεύματα του Σin, που είχαν αποκαλύψει το σχέδιο της ΑΑΔΕ, για τα εισοδήματα που ξεχάστηκαν να δηλωθούν και προέκυψαν μέσα από ένα κύκλο διασταυρώσεων των στοιχείων που υπάρχουν στο Taxisnet.

Ενόψει του κινδύνου της παραγραφής των σχετικών υποθέσεων, η ΑΑΔΕ ξεσκονίζει τα συρτάρια της και αναζητεί ξεχασμένα εισοδήματα και τεκμαρτές δαπάνες, που δεν δηλώθηκαν.

Πρόκειται για στοιχεία που προέρχονται είτε από προηγούμενες δηλώσεις των φορολογουμένων είτε από στοιχεία άλλων φορέων, όπως δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, ασφαλιστικών ταμείων, τραπεζών ή στοιχεία από υπηρεσίες άλλων κρατών, μέσα από το πλαίσιο της διαδικασίας ανταλλαγής των πληροφοριών.

Σύμφωνα με την απόφαση, στις επόμενες μέρες, δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα παραλάβουν από την εφορία ηλεκτρονική ειδοποίηση για να πληρώσουν φόρους με προσαυξήσεις για τα εισοδήματα του έτους 2014, που δεν δηλώθηκαν το έτος 2015.

Το καινούργιο στοιχείο είναι, πως, τα ποσά των φόρων έχουν υπολογιστεί κατ’ εκτίμηση από το taxisnet, με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει.
Όσοι παραλάβουν τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια θα έχουν τις ακόλουθες επιλογές:

  • Να αποδεχτούν το σημείωμα και να πληρώσουν τον φόρο που αναγράφει, έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να ξεμπερδεύουν.
  • Να προσκομίσουν δικαιολογητικά στην εφορία και να το αμφισβητήσουν.
  • Να καταθέσουν προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και να αμφισβητήσουν τον φόρο, εφόσον έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα εισοδήματά τους το συγκεκριμένο έτος ήταν λιγότερα, από αυτά που εκτιμά η εφορία.
  • Να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση για τα εισοδήματα του 2014, εντός του 2020.
  • Να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος του 2021, αλλά θα χρεωθούν εκτός από τους φόρους και τις προσαυξήσεις και με το πρόστιμο της τροποποιητικής, που είναι 100 ευρώ, για μισθωτούς και συνταξιούχους, 250  ευρώ για τους επιτηδευματίες μα απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ, για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.

Τι θα πληρώσουν οι… ξεχασιάρηδες

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ειδοποιητήρια έχουν αποδέκτες φορολογούμενους όλων των κατηγοριών, δηλαδή με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, μερίσματα καθώς και κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα ποσά που καταλογίζονται σε αυτούς αφορούν:

  • Τον φόρο επί των πραγματικών εισοδημάτων που δηλώθηκαν.
  • Τον φόρο επί των τεκμαρτών δαπανών, στην περίπτωση που έχουν αποκρυβεί περιουσιακά στοιχεία ή αγορές, που συνιστούν «τεκμαρτές δαπάνες».
  • Εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον τα εισοδήματα υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ.
  • Τέλος επιτηδεύματος (από 400 – 1.000 ευρώ) εάν πρόκειται για επαγγελματίες ή για επιχειρήσεις.
  • Προσαυξήσεις επί του τελικού ποσού που προκύπτει, για τα πέντε χρόνια που δεν καθυστέρηση η καταβολή των φόρων.

Η απόφαση του κ. Πιτσιλή αναφέρει πως οι φόροι επί των ξεχασμένων εισοδημάτων βεβαιώνονται μόνο αν υπερβαίνουν το ποσό των 30 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι υπάρχει επιστροφή φόρου, λόγω παρακράτησης ή προκαταβολής φόρου από το προηγούμενο έτος, τότε θα επιστρέφεται.

Το κείμενο της απόφασης της ΑΑΔΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα