Χρηστικά

Τα τεκμήρια «ζεμάτισαν» πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους!


Τους καταλογίστηκε επιπλέον εισόδημα ύψους 6,41 δισ. ευρώ και τους βεβαιώθηκε αυξημένος φόρος εισοδήματος

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων και φορολογήθηκαν για επιπλέον εισόδημα ύψους άνω των 6,4 εκατ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ τα οποία φορούν στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τρεις στους τέσσερις ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώσουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ(!). Επίσης περισσότεροι από τους μισούς μισθωτούς και συνταξιούχους δηλώσουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στα τεκμήρια, στην παγίδα τους έπεσαν πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι, τελικά φορολογήθηκαν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και όχι με βάση το δηλωθέν, πληρώνοντας αυξημένο φόρο.

Ειδικότερα, στην τσιμπίδα των τεκμήρια υπέπεσαν πέρυσι 2.092.487 φορολογούμενοι, στους οποίους καταλογίστηκε επιπλέον εισόδημα ύψους 6,41 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα:

 • Οι δηλώσεις των υπόχρεων που υπέπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων, το 2019 ανήλθαν σε 1.707.635 οι οποίοι αρχικά δήλωσαν εισόδημα 3,27 δισ. ευρώ, αλλά τους καταλογίστηκε επιπλέον  τεκμαρτό εισόδημα ύψους 5,23 δισ. ευρώ, και συνολικά φορολογήθηκαν για εισόδημα ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
 • Οι σύζυγοι φορολογουμένων που επίσης υπέπεσαν στα τεκμήρια ανήλθαν σε 384.852 και τους καταλογίστηκε τεκμαρτό εισόδημα ύψους 1,18 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι αντικειμενικές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογουμένου είναι οι ακόλουθες:

 • Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες κατοικίες, καθώς και ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες δευτερεύουσες κατοικίες των βοηθητικών χώρων αυτών καθώς και των ιδιόκτητων ή μισθωμένων αυτοτελών ή δωρεάν παραχωρούμενων βοηθητικών χώρων,
 • Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ.,αυτοκινήτων μικτής χρήσης και αυτοκινήτων τύπου JEEP,
 • Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης,
 • Δαπάνη οικιακών βοηθών (πέραν του ενός), οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων, κλπ.,
 • Δαπάνες σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης,
 • Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων,
 • Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές).

Επίσης, στις παραπάνω αντικειμενικές δαπάνες προστίθεται και ένα ποσόν ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, το οποίο ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα, αλλά το τεκμαρτό τους είναι υψηλότερο, έχουν την ευκαιρία να καλύψουν τη διαφορά με διάφορες μεθόδους, εάν έχουν αφορολόγητα εισοδήματα ή εάν επικαλεστούν εισοδήματα προηγουμένων οικονομικών ευρώ ή με τη λήψη δανείων.

Το εισόδημα που δηλώθηκε πέρυσι

Το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε από τα φυσικά πρόσωπα το 2019, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018 ανήλθε σε 75,2 δισ. ευρώ, αλλά με την προσθήκη των τεκμηρίων, το εισόδημα για το οποίο φορολογήθηκε το σύνολο των φυσικών προσώπων ανήλθε σε 81,6 δισ. ευρώ.

Συγκριτικά με το 2018, το 2019 δηλώθηκε αυξημένο εισόδημα κατά 1,6 δισ ευρώ ενώ το φορολογητέο εισόδημα αυξήθηκε κατά 1,2 δισ ευρώ.
Κατά κατηγορία οι φορολογούμενοι δήλωσαν τα ακόλουθα εισοδήματα:

 • Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν πέρυσι αυξημένο εισόδημα το οποίο ανήλθε σε 61,48 δις. ευρώ, από 60,4 δισ. ευρώ, το 2018.
 • Οι επιχειρηματίες δήλωσαν πέρυσι μειωμένα καθαρά κέρδη και συγκεκριμένα 3,33 δισ. ευρώ, από 3,44 δις. ευρώ, το 2018.
 • Τα εισοδήματα από ακίνητα αυξήθηκαν και ανήλθαν σε 6,47 δισ. ευρώ, από 6,19 δισ. ευρώ, το 2018.
 • Οι αγρότες δήλωσαν μειωμένο εισόδημα το οποίο ανήλθε σε 1,25 δισ. ευρώ, από 1,39 δισ. ευρώ το 2018.
 • Τα εισοδήματα από μερίσματα ήταν αυξημένα και ανήλθαν σε 2,69 δισ. ευρώ, από 2,18 δισ. ευρώ το 2018.
 • Ο φόρος που καταλογίστηκε στα φυσικά πρόσωπα ανήλθε σε 8,4 δισ ευρώ, αυξημένος κατά 123 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2017.

Ο τελικός φόρος εισοδήματος που καταλογίστηκε οφείλεται στην προσθήκη των τεκμηρίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα