Χρηστικά

Τσίμπησαν 100.000 με αδήλωτα εισοδήματα - Στη φάκα και οι μισθώσεις Airbnb


Ο Γ. Πιτσιλής αποκάλυψε ότι οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ εντόπισαν πλήθος υποθέσεων φοροδιαφυγής - Έπονται τα ραβασάκια στους υπόχρεους

Στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Εφορίας, ΑΑΔΕ έπεσαν 100.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι… ξέχασαν να δηλώσουν μέρος ή ολόκληρα εισοδήματα που απέκτησαν, ενώ ξεκινούν και οι διασταυρώσεις εισοδημάτων από το εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, στη φάκα της ΑΑΔΕ, πέφτουν και όσοι ενοικίαζαν και ενοικιάζουν κατοικίες σε πλατφόρμες διαμοιρασμού, τύπου Airbnb, καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η ΑΑΔΕ, παραλαμβάνει τα στοιχεία από τις εταιρείες διαμοιρασμού.

Τις αποκαλύψεις αυτές, έκανε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο Olympia Forum, όπου ανέλυσε τις νέες μεθόδους διασταυρώσεων που υλοποιούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της φορολογικής υπηρεσίας.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Πιτσιλής, «ήδη έχουμε εντοπίσει ένα πλήθος περιπτώσεων, όπου πολίτες είτε ξέχασαν, σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, να δηλώσουν αναδρομικά εισοδήματα του 2014, είτε ξέχασαν να δηλώσουν τρέχουσες αμοιβές του 2014 και βεβαίως είναι και η πρώτη χρονιά όπου θα εφαρμόσουμε και την ανταλλαγή πληροφοριών από το εξωτερικό. Θα σας έλεγα ότι έχουμε περίπου 100.000 τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες είναι προς εξέταση και για τις οποίες, θα αρχίσουμε να στέλνουμε ειδοποιήσεις στους πολίτες, επισημαίνοντας τα δικά μας ευρήματα και καλώντας τους είτε να δικαιολογήσουν αυτό που εμείς βλέπουμε ως ορθό, είτε να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες, πριν προχωρήσουμε εμείς στον καταλογισμό».

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ, θα λάβουν σύντομα μηνύματα-ειδοποιητήρια να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και θα πληρώσουν:

  • Τους φόρους που απέφυγαν να πληρώσουν το έτος 2014,
  • Εισφορά αλληλεγγύης επί του νέου ύψους των εισοδημάτων τους,
  • Πρόστιμα για απόκρυψη φορολογητέας ύλης,
  • Τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για τα έξι χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε.

Για να γλιτώσουν τα πρόστιμα, θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τροποιητικές δηλώσεις, ενώ φυσικά, δεν γλιτώνουν τους φόρους επί των ξεχασμένων εισοδημάτων και τις προσαυξήσεις.

Πάντως, εάν φτάσει η ειδοποίηση της ΑΑΔΕ και εφόσον έχουν στοιχεία, μπορούν να αντικρούσουν τα όσα θα καταλογίζει η φορολογική αρχή και να αποφύγουν τις περιπέτειες.

Πυκνώνουν οι διασταυρώσεις

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι οι μέθοδοι των διασταυρώσεων εφαρμόζονται από τις αρχές του 2020, αλλά λόγω της πανδημίας το πρόγραμμα της εφαρμογής τους πήγε πίσω, καθώς δόθηκε προτεραιότητα, στα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κρίση, μέσω της πλατφόρμας mybusinessupport.

Ειδικότερα είπε ότι «στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου υιοθετήσαμε, οριστικοποιήσαμε, τους κανόνες και τις διαδικασίες δύο νέων σύγχρονων ελεγκτικών μεθόδων, έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τις επιχειρήσεις».

Πρόκειται, όπως, εξήγησε, για ελεγκτικές μέθοδοι, τις οποίες χρησιμοποιούν προηγμένες φορολογικές διοικήσεις ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, προκειμένου να εντοπίζουν, αν θέλετε, κρυμμένα εισοδήματα των επιχειρήσεων.
«Δυστυχώς, ο κορονοϊός μας βρήκε πάνω στην προσπάθεια αυτή και αναγκαστικά, όπως και σε όλο τον πλανήτη, οι προτεραιότητες της ΑΑΔΕ άλλαξαν».

Στην τσιμπίδα και οι μισθώσεις Airbnb

Ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε παράλληλα και σε μία άλλη διασταύρωση, ηη οποία αφορά στη «λήψη πληροφοριών από τις πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού».

Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι «έχουμε ζητήσει από τις τρεις (3) μεγάλες πλατφόρμες διάθεσης ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις, να μας αποστείλουν, μέχρι το τέλος του μήνα, στοιχεία εισοδημάτων των ακινήτων που διατέθηκαν στην Ελλάδα, για τα έτη 2018 και 2019 και από του χρόνου προγραμματίζουμε αυτά τα στοιχεία να τα λαμβάνουμε μέσα στο Φεβρουάριο, έτσι ώστε να μπορούμε να τα εισαγάγουμε κι εμείς στις φορολογικές δηλώσεις».

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων λέγοντας πως «αυτή η προσπάθεια αποδίδει καρπούς» και προειδοποίησε όσους ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων τους το 2018 και το 2019, να το πράξουν το συντομότερο.

Εφόσον τα δηλώσουν πριν τον εντοπισμό τους, γλιτώνουν τα πρόστιμα για απόκρυψη εισοδήματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα