Χρηστικά

Το «Τζόκερ» που ετοιμάζει η Εφορία!


Ποσά 100.000 ευρώ  και άλλα πλούσια δώρα θα μοιράζουν οι κληρώσεις της ΑΑΔΕ, με τις αλλαγές στις e-αποδείξεις που θα εφαρμοστεί το 2021

Ποσά 100.000 ευρώ  και άλλα πλούσια δώρα θα μοιράζουν οι κληρώσεις της ΑΑΔΕ, με τις αλλαγές στο σύστημα των e-αποδείξεων που θα εφαρμοστεί το 2021 με κίνητρα για λήψη αποδείξεων από υπόπτους φοροδιαφυγής.

Ποσά 100.000 ευρώ θα μοιράζουν οι κληρώσεις της ΑΑΔΕ, με τις αλλαγές στο σύστημα των e-αποδείξεων που θα εφαρμοστεί το 2021, το οποίο ταυτόχρονα θα περιέχει και ισχυρά κίνητρα για λήψη αποδείξεων από υπόπτους φοροδιαφυγής.

Το αφορολόγητο με αποδείξεις αλλάζει εντελώς φιλοσοφία και θα δίνει ισχυρά κίνητρα, όπως κληρώσεις μεγάλων ποσών, ακινήτων, αλλά και άμεσες εκπτώσεις φόρου, αν λαμβάνονται αποδείξεις από «λίστα υπόπτων φοροδιαφυγής». Υπενθυμίζεται ότι το 2019, το 57% των ελευθέρων επαγγελματιών, δήλωσε και φορολογήθηκε εισόδημα έως 5.000 ευρώ!

Παράλληλα με τις αλλαγές, εξετάζεται η μείωση του ποσοστού των ηλεκτρονικών αποδείξεων υποχρεωτικών τόσο για το 2021, όσο και για το 2020. Για με το 2021 η μείωση θα είναι αποτέλεσμα του ανασχεδιασμού, για το 2020, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που προκάλεσαν τα δύο lockdown και οι δυσκολίες από εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να καλύψουν τα όρια.

Πολλά νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν και τη μείωση του φόρου, καθώς θα τιμωρηθούν με φόρο 22% επί της διαφορά των ηλεκτρονικών αποδείξεων που συγκέντρωσαν και εκείνων που όφειλαν να συγκεντρώσουν.

Οι κληρώσεις με πλούσια κέρδη

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι, μέσα από το σύστημα των αποδείξεων να παταχθεί η φοροδιαφυγή συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο σύστημα θα περιέχει ισχυρά κίνητρα, ώστε να καταστήσει δελεαστική τη λήψη αποδείξεων από αυτές τις κατηγορίες.

Κάθε απόδειξη από δραστηριότητες με αυξημένη ροπή προς τη φοροδιαφυγή, θα αποτελεί και ένα… δελτίο Τζόκερ, με το οποίο ο λήπτης, θα έχει την ευχέρεια να κερδίσει σεβαστό οικονομικό ποσό, ύψους 100.000 ευρώ κάθε μήνα, ή ακίνητο, αυτοκίνητο, σκάφος, μοτοσικλέτα.

Αναλυτικότερα το νέο σύστημα θα προβλέπει:

  1. Κατάργηση των μηνιαίων κληρώσεων που δίνουν 1.000 ευρώ κάθε μήνα σε 1.000 τυχερούς των κληρώσεων της φορο-λοταρίας. Πλέον τα ποσά θα είναι πολλαπλάσια. Το συνολικό ποσό που διανέμεται σε μηνιαία βάση είναι 1 εκατ. ευρώ. Με το νέο σύστημα, κάθε μήνα θα εξάγονται 5 λαχνοί, οι οποίοι θα κερδίζουν από 100.000 ευρώ, έκαστος. Το υπόλοιπο ποσό των 500.000 ευρώ θα διανέμεται σε ποσά των 1.000 ευρώ, σε 500 τυχερούς της κλήρωσης. Εναλλακτικά υπάρχουν σκέψεις να είναι 10 οι τυχεροί, ποσών ύψους 100.000 ευρώ έκαστος. Όμως για τις κληρώσεις αυτές δεν μετράνε όλες οι αποδείξεις, αλλά μόνο εκείνες που λαμβάνονται από επαγγελματίες, οι οποίοι δεν κόβουν αποδείξεις και αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΑΑΑΔΕ ότι δηλώνουν ύποπτα χαμηλά εισοδήματα. Δηλαδή, δεν θα μετρούν οι αποδείξεις πληρωμής των σούπερ μάρκετ, αλλά από ελεύθερους επαγγελματίες.
  2. Έξτρα κληρώσεις ακινήτων που έχει κατασχέσει η εφορία, για χρέη προς το δημόσιο, αλλά και αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και μοτοσικλετών που κατάσχονται στα τελωνεία, τα οποία δημοπρατούνται μέσω του ΟΔΔΥ.
  3. Μείωση του ορίου των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών αγορών (σήμερα είναι 30% επί του πραγματικού εισοδήματος), αλλά θα μετρούν μόνο οι αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών.
  4. Οι αποδείξεις από ορισμένους κλάδους ύποπτους φοροδιαφυγής θα μετρούν διπλά για το χτίσιμο του ορίου των αποδείξεων. Παράδειγμα, μια απόδειξη 100 ευρώ από σούπερ μάρκετ, (τα οποία κόβουν αποδείξεις) θα μετρά για 100 ευρώ. Μια απόδειξη 100 ευρώ από επαγγελματία ύποπτο φοροδιαφυγής, θα «μετράει» για 200 ευρώ.
  5. Άμεση επιστροφή φόρου: Για τη λήψη αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες θα υπάρχει άμεση επιστροφή φόρου. Τα σενάρια προβλέπουν είτε θα πιστώνεται άμεσα στην κάρτα του πελάτη ένα ποσό επιβράβευσης, επί της συναλλαγής, είτε θα συγκεντρώνονται τα ποσά και θα του μειώνουν τον φόρο εισοδήματος στο εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα