Χρηστικά

Ελεγχοι στις φορολογικές δηλώσεις για τις e-αποδείξεις δαπανών


Ξεσκονίζουν τους κωδικούς 049-050 των εντύπων Ε1 για να εντοπίσουν εικονικές ηλεκτρονικές αγορές

Σε ελέγχους των ποσών των e-αγορών που δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις, θα προχωρήσει η εφορία από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Πρόκειται για τα ποσά που αναγράφονται στους κωδικούς στους κωδικούς 049-050 του εντύπου Ε1, τα οποία, μέχρι και φέτος «χτίζουν» το αφορολόγητο και εξασφαλίζεται έκπτωση του φόρου κατά 1.900-2.100 ευρώ.

Ωστόσο, για να κατοχυρωθεί η έκπτωση του φόρου, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν και τις αποδείξεις, που θα να βεβαιώνουν ότι πραγματοποίησαν τις συγκεκριμένες δαπάνες, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ή να έχουν χάρτινες αποδείξεις, εάν απαλλάσσονται.

Οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί και εστιάζονται σε περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι αγορές και τα ποσά που αναγράφονται είναι εικονικά.

Η επιλογή των υπόπτων δηλώσεων γίνεται είτε δειγματοληπτικά είτε με βάση τις διασταυρώσεις που πραγματοποιεί το σύστημα taxisnet κατά την υποδοχή των ηλεκτρονικών δηλώσεων και κυρίως επιλέγονται οι δηλώσεις στις οποίες αναγράφονται υπερβολικά υψηλές δαπάνες, οι οποίες μπορεί να είναι πραγματικές αλλά θα πρέπει να το αποδείξει ο φορολογούμενος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, εντοπίζονται χιλιάδες περιπτώσεις παραβάσεων και επιβάλλονται φόροι και πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Όσοι επιλεγούν για έλεγχο αποδείξεων, οφείλουν να προσέλθουν με τις αποδείξεις ανά χείρας στην Εφορία, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών.

Σε διαφορετική περίπτωση, η δήλωσή τους επανεκκαθαρίζεται, με βάση τις εκτιμήσεις των εφοριακών για τις e-δαπάνες του φορολογούμενου.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι φορολογούμενοι για το χτίσιμο του αφορολόγητου και για να δικαιούται έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ οφείλουν να έχουν πραγματοποιήσει το 2019 σε πληρωμές μέσω πλαστικού χρήματος ελάχιστα ποσά δαπάνης ανάλογα με το εισόδημά τους, ως εξής:

 • 10% του ετήσιου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
 • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
 • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Αν το ποσό των ηλεκτρονικών αγορών είναι χαμηλότερο, στη διαφορά επιβάλλεται φόρος ύψους 22%. Δηλαδή αν λείπουν 500 ευρώ από τις ελάχιστες δαπάνες, τότε ο πρόσθετος φόρος είναι 110 ευρώ. Αν λείπουν αποδείξεις 1.000 ευρώ, ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται σε 220 ευρώ.

Ποιοι κινδυνεύουν με έλεγχο

Στα ηλεκτρονικά έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, οι σχετικοί κωδικοί (049-050) δεν είναι  προσυμπληρωμένοι από το taxisnet, αλλά αν πατήσει πάνω ο φορολογούμενος, του ανοίγει νέα καρτέλα, στην οποία αναγράφονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές που έχει πραγματοποιήσει το 2019, με βάση τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες και τα οποία κοινοποίησαν στο taxisnet.

Όμως δεν είναι το πραγματικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζει η Εφορία. Σε αυτό περιλαμβάνονται και μη εκπιπτόμενες δαπάνες, όπως π.χ. η πληρωμή ενοικίου, η αγορά αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας, τελών κυκλοφορίας, πληρωμές  φόρων, δόσεων δανείων και υπάρχει η σχετική υποσημείωση.

Ο φορολογούμενος οφείλει γράψει, όχι ολόκληρο το ποσό που αναγράφεται, αλλά μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία. Διαφορετικά, σε ενδεχόμενο έλεγχο, θα έχει πρόβλημα και θα πληρώσει περισσότερο φόρο.

Επίσης, όταν οι δαπάνες που δηλώνονται είναι υπερβολικά υψηλές, αναλογικά με το εισόδημα, γεγονός που δημιουργεί υποψίες.

Τέλος, όσοι εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, υποχρεούνται να συλλέγουν και να διατηρούν τις χάρτινες αποδείξεις, να τις φυλάνε για 5 χρόνια και να τις επιδεικνύουν σε τυχόν έλεγχο από την ΑΑΔΕ  αποδείξεων.

Από την υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών αγορών, αλλά υποχρεούνται να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις είναι οι κάτωθι:

 • οι ηλικίας 70 ετών και άνω,
 • άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω,
 • όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση,
 • οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα,
 • οι δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή,
 • οι ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων,
 • όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων,
 • οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ,
 • οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ,
 • οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ),
 • οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία και
 • οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα