Χρηστικά

Μειώνεται το όριο των e-αποδείξεων, λόγω πανδημίας


Τη μείωση των υποχρεωτικών αγορών με πλαστικό χρήμα εξετάζει το ΥΠΟΙΚ, λόγω των δραματικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία

Τη μείωση του ορίου των αγορών με πλαστικό χρήμα, που έχει αυξηθεί για φέτος στο 30% επί του εισοδήματος εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Το όριο των e-αγορών έχει οριστεί στο 30% για το 2020 και για τα επόμενα χρόνια, αλλά λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία, εκτιμάται ότι δεν θα το προσεγγίσει μεγάλη μερίδα των φορολογουμένων.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά αυτό ισχύει όταν η οικονομία λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες. Σήμερα, από τον Μάρτιο, και ειδικά από τα μέσα Μαρτίου, οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά και η κατανάλωση έχει πέσει στο μηδέν, για αγαθά και υπηρεσίες πλην εκείνων οπου είναι αποκλειστικά πρώτης ανάγκης.

Ο λόγος είναι η αύξηση της ανεργίας, τα μειωμένα εισοδήματα και η συγκράτηση που επιδεικνύουν τα νοικοκυριά καθώς περιορίζονται μόνο σε αγορές τροφίμων, ενώ ελάχιστες είναι από τον Μάρτιο, οι αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Επίσης έχουν διακοπεί οι καταναλώσεις σε καταστήματα εστίασης, καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ και ταξίδια που απορροφούσαν ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματος και οι φορολογούμενοι θα κάλυπταν τα όριο του 30% των υποχρεωτικών e-αγορών.

Το κυριότερο είναι η απώλεια των εισοδημάτων, από όσους χάνουν τη δουλειά τους, ενώ και οι εργαζόμενοι που δεν απολύθηκαν, αλλά είναι σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, ενώπιον της αβεβαιότητας, αποφεύγουν αγορές πέραν των βασικών αγαθών και δει των τροφίμων. Έτσι είναι ανέφικτο για πολλούς να καλύψουν το όριο του 30% επί του εισοδήματός τους. 

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών έχει πέσει στο τραπέζι και η διορθωτική κίνηση, της μείωση του ποσοστού των ηλεκτρονικών αγορών επί του εισοδήματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το2021, χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν «ακάλυπτοι» και θα πληρώσουν άδικα έξτρα φόρο.

Σύμφωνα με την αλλαγή που νομοθετήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία - συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το 30% επί του εισοδήματος, ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 66.667 ευρώ. Οι έχοντες περισσότερες απολαβές, δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώσουν e-αποδείξεις περισσότερες από 20.000 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.

Εάν ο φορολογούμενος συγκεντρώνει λιγότερες αποδείξεις, από το απαιτούμενο όριο, θα του επιβληθεί φόρος ύψους 22%. Παράδειγμα, αν το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος είναι 6.000 ευρώ, και συγκεντρώσει 4.000 ευρώ, θα «τιμωρηθεί» με πρόστιμο 440 ευρώ.

Επίσης, διευκρινίζονται και κάποιες λεπτομέρειες, όπως:

 • Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης. Δηλαδή από το συνολικό εισόδημα, θα αφαιρείται το ύψος της εισφοράς και το 30% θα υπολογίζεται στο υπόλοιπο ποσό.
 • Ως εισόδημα θα λαμβάνεται  υπ' όψιν το πραγματικό δηλωθέν κι όχι το τεκμαρτό.
 • Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών θα περιορίζεται από το 30% στο 20%. Προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό είναι οι παραπάνω δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
 • Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στις 5.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα ισχύει το όριο του 30% επί του εισοδήματος.
 • Οι φορολογούμενοι που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω, κάτοικοι μικρών χωριών και μικρών νησιών κ.λπ.) θα εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών.

Ποιες αγορές «μετράνε» για το 30%

Οι κατηγορίες δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα που θα λαμβάνονται υπόψη για την συμπλήρωση του ορίου 30% είναι οι ακόλουθες (ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ):

 • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.
 • Αλκοολούχα ποτά και καπνός.
 • Ένδυση και υπόδηση.
 • Στέγαση, εξαιρουμένων των ενοικίων.
 • Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.
 • Υγεία.
 • Μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
 • Επικοινωνίες.
 • Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
 • Εκπαίδευση.
 • Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.
 • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (ομάδα 12).
   
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα