Χρηστικά

Ποιοι πληρώνουν τον μισό φόρο τον Απρίλιο!


Παραμένει η παγίδα και χάνουν την έκπτωση του 25% όσοι πλήρωσαν τις δόσεις των φόρων και των ρυθμίσεων στις 29 Μαρτίου ή νωρίτερα

Τη δυνατότητα να πληρώσουν το 50% των φορολογικών υποχρεώσεων για τον Απρίλιο, έχουν οι οφειλέτες του δημοσίου, οι οποίοι είναι πληττόμενοι, αλλά και έχουν πληρώσει τις δόσεις που αναλογούσαν στον μήνα Μάρτιο.

Αυτό προκύπτει από τη διευκρίνιση της ΑΑΔΕ, με την οποία διευκολύνονται σημαντικά οι οφειλέτες, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας, μπορούν να επωφεληθούν από σημαντική μείωση των ποσών του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν.

Σημειώνεται πως η ρύθμιση αφορά όσους είναι πληττόμενοι και έχουν τη δυνατότητα να αναβάλλουν για τον Αύγουστο την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων του Μαρτίου (η προθεσμία έχει λήξει) και του Απριλίου, που λήγει αύριο, 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, όσοι φορολογούμενοι (πληττόμενοι) πλήρωσαν κανονικά το 100% της δόσης του Μαρτίου, για τη δόση του Απριλίου, μπορούν να καταβάλλουν τον μισό φόρο!

Ειδικότερα, στις περιπτώσεις όπου, για τις υποχρεώσεις Μαρτίου που υπόκεινται στην έκπτωση 25%, οι φορολογούμενοι κατέβαλαν, από τις 30 Μαρτίου και μετά, εμπρόθεσμα, ποσό μεγαλύτερο του 75% της οφειλής, το υπερβάλλον ποσό πιστώνεται αυτόματα στη δόση Απριλίου.

Παραμένει όμως η παγίδα και μένουν έξω από την έκπτωση του 25% και την χάνουν, όσοι πλήρωσαν τις δόσεις των φόρων και των ρυθμίσεων στις 29 Μαρτίου ή νωρίτερα! 

Συνεπώς, οι φορολογούμενοι αυτοί, για να επωφεληθούν της έκπτωσης 25% της δόσης Απριλίου, αρκεί να πληρώσουν εμπρόθεσμα το ποσό που βλέπουν στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISnet, μειωμένο κατά το 25% της αρχικής οφειλής (δηλ. πριν την πίστωση του υπερβάλλοντος ποσού που καταβλήθηκε για τη δόση Μαρτίου 2020).

Παράδειγμα: Φορολογούμενος με δόσεις ρυθμίσεων ποσού 1.000 ευρώ, των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020, πλήρωσε στις 31/03/2020, ποσό ύψους 1.000 ευρώ για τη δόση Μαρτίου.

Όμως, για τη δόση του Μαρτίου δικαιούνταν έκπτωση 25% ή 250 ευρώ και έπρεπε να πληρώσει 750 ευρώ. Με το ποσό των 1.000 ευρώ, που πλήρωσε, εξόφλησε τη δόση του Μαρτίου (750 ευρώ) και το ποσό των 250 ευρώ, μεταφέρεται στη δόση του Απριλίου.

Επειδή και για τη δόση του Απριλίου δικαιούται έκπτωση 25% επί της δόσης, ο συγκεκριμένος οφειλέτης, έχει ήδη την μεταφορά της έκπτωσης των 250 ευρώ από τον Μάρτιο συν την έκπτωση των 250 ευρώ, που αντιστοιχεί στη δόση του Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το ποσό που πρέπει να πληρώσει για τη δόση του Απριλίου είναι 500 ευρώ, από 1.000 ευρώ που είναι κανονικά.

Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, ως προς τη δόση Απριλίου 2020, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISnet εμφανίζεται ποσό 750 ευρώ (= 1.000€ – 250 ευρώ), καθότι το υπερβάλλον ποσό (250 ευρώ) που καταβλήθηκε για τη δόση Μαρτίου, πιστώθηκε στη δόση Απριλίου.

Για την εξόφληση της δόσης Απριλίου πρέπει να καταβληθεί το ποσό 500 ευρώ, δηλ. η διαφορά μεταξύ της αρχικής οφειλής Μαρτίου (1.000 ευρώ) μείον το υπερβάλλον της δόσης Μαρτίου (250 ευρώ), μείον την έκπτωση του 25% στη δόση Απριλίου (=1.000 ευρώ Χ 0,25).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα