Τράπεζες

Πειραιώς: Το υπ. Εργασίας σπρώχνει τους 121 στην …εθελούσια έξοδο


Με τις 24 απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων του πρώην RBU της Πειραιώς να αποδεικνύονται μη αναστρέψιμες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ουσιαστικά υιοθετώντας τη θέση της τράπεζας, επιχειρεί να ωθήσει προς την εθελούσια έξοδο τους 121 εργαζόμενους, που βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στο εργασιακό ψυγείο.

Αυτή είναι η αίσθηση από τις τελευταίες συζητήσεις της γενικής γραμματέως του υπουργείου Άννας Στρατινάκη με εκπροσώπους της τράπεζας και των εργαζομένων. Εύλογα τίθεται το ζήτημα ότι αν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, που είναι από τα μέσα Σεπτεμβρίου σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας με αποδοχές, επιθυμούσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, θα το είχαν πράξει, χωρίς να χρειάζεται η …διαμεσολάβηση του υπουργείου.

Εκτιμάται ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδιώκει, σπρώχνοντας τους 121 του πρώην RBU, προς την εθελούσια έξοδο να αποφύγει το πιθανό ενδεχόμενο δεκάδων νέων απολύσεων τραπεζοϋπαλλήλων. Με άλλα λόγια προσπαθεί να βαφτισθούν οι απολύσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις, έναντι κάποιων οικονομικών κινήτρων.

Την ίδια ώρα συνδικαλιστές καταγγέλουν, ότι ενώ η τράπεζα έχει απολύσει 24 τραπεζοϋπάλληλους και διατηρεί στον προθάλαμο της απόλυσης άλλους 121, κάνει προσλήψεις προσωπικού και μάλιστα εντός Αττικής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΥΤΠΕ Μανώλης Μπεμπένης έγραψε χαρακτηριστικά στο facebook: «Πώς είναι δυνατόν να γίνονται προσλήψεις από την τράπεζα στα μεγάλα αστικά κέντρα και την ίδια στιγμή να οδηγούνται οι συνάδελφοι του πρώην RBU στην εθελούσια ελλείψει θέσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη! Πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο Εργασίας να μη προσκομίζει συγκεκριμένα στοιχεία για τις προσλήψεις στην τράπεζα που έχουν ζητηθεί από τον σύλλογο μας και να δέχεται τη θέση της Διοίκησης για 35 μόνο κενά σε καταστήματα της Περιφέρειας;».

Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τους 121 του πρώην RBU που είναι στον «πάγο» υπάρχει και η εκκρεμότητα με τους 97 δανειζόμενους  στην Intrum, οι οποίοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στην τράπεζα. Εξ αυτών 30 ήδη έχουν επιστρέψει, καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου έληξε η τρίμηνη σύμβαση δανεισμού τους.  

Αύριο (14/1) είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, προκειμένου να εκτιμήσει τις εξελίξεις σε σχέση με τις απολύσεις και την τύχη των άλλων 121 εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς.

ΚΥΡ

 

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΠΕΙΡ