Τράπεζες

Σοκ από τις πρώτες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων!


Σοκ στον τραπεζικό τομέα έχουν προκαλέσει οι απολύσεις 24 τραπεζοϋπαλλήλων της Πειραιώς, οι οποίες είναι και οι πρώτες στον κλάδο μετά από δεκαετίες (κατά την πιθανότερη εκδοχή από την περίοδο της χούντας).

Όπως έγραψε το «Σin», χθες (2/12) επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή σε 24 εργαζομένους του πρώην RBU (διεύθυνση διαχείρισης απαιτήσεων δανείων), που δεν είχαν μετακινηθεί στη νέα εταιρεία με την Intrum (AFS) - δικαίωμα που είχαν βάσει και της συμφωνίας της ΟΤΟΕ με τη διοίκηση της Πειραιώς – η λύση των συμβάσεών τους!

Ο τραπεζοϋπαλληλικός κλάδος της χώρας πλήρωσε βαρύ φόρο απώλειας θέσεων εργασίας κατά τη μνημονιακή περίοδο, με τη δραματική συρρίκνωση του τραπεζικού χώρου, κατά την οποία χάθηκαν αρκετές τράπεζες και έμειναν μόλις 4 συστημικές. Το προσωπικό των ελληνικών τραπεζών περιορίστηκε από 65.682 άτομα το 2009 σε 45.654 το 2014 (δηλαδή μέσα σε 4 χρόνια χάθηκε το 30% των θέσεων). Οι περικοπές συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα στα τέλη του 2018 οι τραπεζοϋπάλληλοι να είναι 38.536, ενώ σήμερα υπολογίζονται σε κάτω των 36.000.

Ένας άγραφος κανόνας τηρήθηκε απαρέγκλιτα όλη αυτή τη ζοφερή περίοδο - τη χειρότερη από την Κατοχή - για τις ελληνικές τράπεζες: δεν γίνονται απολύσεις. Κι αυτό με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της φήμης των τραπεζών. Οι μειώσεις προσωπικού έγιναν με προγράμματα εθελούσιας εξόδου, τα οποία προέβλεπαν οικονομικά κίνητρα και μέσω συνταξιοδοτήσεων.

Η «κόκκινη» γραμμή παραβιάστηκε χθες με την απόφαση της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς να απολύσει τους 24 εργαζομένους του πρώην RBU, αφού τους είχε για ένα περίπου τρίμηνο στο εργασιακό ψυγείο, μη τοποθετώντας τους σε νέες θέσεις, όπως προέβλεπε η συμφωνία με την ΟΤΟΕ.

Το παράδοξο είναι ότι οι πρώτες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων έρχονται σε φάση υποτιθέμενης ανάκαμψης και ανάτασης του τραπεζικού συστήματος, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν σταθεροποιηθεί, εξυγιανθεί και να επιστρέφουν σε αξιόλογη κερδοφορία.

Η ΟΤΟΕ αναφέρει χαρακτηριστικά στη χθεσινοβραδυνή ανακοίνωσή της: «Είναι πραγματικά αδιανόητο σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν είχαμε καμιά απόλυση, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις».

Αναβρασμός και φόβοι στις τράπεζες

Από χθες το απόγευμα, οπότε έγιναν γνωστές οι 24 απολύσεις στην Πειραιώς, υπάρχει διάχυτη ανησυχία σε όλο τον τραπεζοϋπαλληλικό κλάδο. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι των τραπεζών φοβούνται ότι άνοιξε διάπλατα η πόρτα για νέες εκκαθαρίσεις τραπεζοϋπαλλήλων και όχι μόνο στην Πειραιώς. Άλλωστε, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών έχουν δεσμευθεί για νέες μειώσεις προσωπικού και αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πάτημα, για να αποφύγουν το κόστος των προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης.   

Η ΟΤΟΕ χαρακτήρισε τις απολύσεις αιτία πολέμου και τόνισε ότι «η τράπεζα επιδιώκει την ρήξη και θα την έχει»! Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων, υπογραμμίζει ότι ο κλάδος προχωρά άμεσα σε κινητοποιήσεις και καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσης ανάκλησης  των απολύσεων, αλλιώς θα είναι πλήρως συνυπεύθυνη.

Σήμερα (2/12) το πρωί η ΟΤΟΕ και τα σωματεία εργαζομένων της Πειραιώς, διοργάνωσαν συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο διοίκησης της τράπεζας επί της Αμερικής 4, προχωρώντας και σε αποκλεισμό του για αρκετές ώρες (φωτο).

Επίσης, σήμερα με πρωτοβουλία της ΟΤΟΕ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, ενώ αύριο επίκειται συνάντηση για το θέμα με τον γραμματέα της ΝΔ Γιώργο Στεργίου.

Ο τραπεζοϋπαλληλικός κλάδος επιστρέφει σε φάση μεγάλων κινητοποιήσεων από το 2012, οπότε διαλύθηκαν η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

24ωρη πανελλαδική απεργία στην Πειραιώς

Eικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στην τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που θα διενεργείται η τριμερής συνάντηση με τον υπουργό και την τράπεζα, προκήρυξε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), για τις 24 απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, από τις 7.45 μέχρι τις 11 το πρωί και συγκέντρωση στις 7.15 έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας Πειραιώς, στην οδό Αμερικής.

Μεταξύ άλλων, η ΟΤΟΕ γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον κλάδο.

Την ανάκληση των 24 απολύσεων στην τράπεζα Πειραιώς αξιώνει και η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την παράνομη και απαράδεκτη τακτική της Τράπεζας Πειραιώς η οποία προχώρησε σε απολύσεις 24 εργαζομένων οι οποίοι αρνήθηκαν να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης "κόκκινων" δανείων.  

Παρά το γεγονός ότι προϋπήρξε συμφωνία της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων της τράπεζας με τη Διοίκηση για εθελοντική μετάβαση στη νέα εταιρεία, η τράπεζα Πειραιώς πετάει στο καλάθι των αχρήστων τη συμφωνία, απολύει εργαζόμενους, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα των περαιτέρω προθέσεών της.

Η ΓΣΕΕ, βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της τράπεζας και της ΟΤΟΕ και απαιτεί από το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει άμεσα ώστε να εφαρμοστεί  η εργατική νομοθεσία, να ανακληθούν οι απολύσεις των συναδέλφων και να προστατευθεί το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων.
Τέτοιου είδους παράνομες και αντεργατικές πρακτικές, δεν πρέπει και δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα