Τράπεζες

Απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων του πρώην RBU της Πειραιώς!


Στις απολύσεις 24 εργαζομένων του πρώην RBU, που δεν μετακινήθηκαν στη νέα εταιρία με την Intrum (AFS) προχώρησε σήμερα (2/12) η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς.Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση ομαδικών απολύσεων τραπεζοϋπαλλήλων.  

Οι απολύσεις γνωστοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα στο προσωπικό της τράπεζας με κείμενο εσωτερικής ενημέρωσης, στο οποίο αναφέρεται ότι η απόφαση καρατόμησης των 24 τραπεζοϋπαλλήλων (περίπου το 1/10 του προσωπικού του πρώην RBU, που παραμένει επί τρίμηνο στο «ψυγείο») εγκρίθηκε από το ΔΣ της τράπεζας.

Στο e mail - αγγελτήριο των απολύσεων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η τράπεζα μετά από κοπιώδη προσπάθεια πολλών μηνών για την ανεύρεση λύσης και αφού προηγουμένως εξάντλησε στο πλαίσιο και της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ, όλες  τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού, προχώρησε σήμερα 2/12/2019 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU εφαρμόζοντας τον Κανονισμό εργασίας και τον νόμο. Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, προηγήθηκε σχετική έγκριση του ΔΣ της τράπεζας.

Η δύσκολη αυτή απόφαση έρχεται ως κατάληξη της επαναλαμβανόμενης άρνησης των παραπάνω συναδέλφων του πρώην RBU, να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος συνέχισης της απασχόλησής τους».

«Απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων δεν έγιναν στα 10 χρόνια των μνημονίων, όταν το προσωπικό των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό», ανέφεραν χαρακτηριστικά συνδικαλιστικοί παράγοντες στο «Σin», προειδοποιώντας ότι οι αντιδράσεις θα είναι σφοδρές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΤΟΕ με ανακοίνωσή της στις 17 Οκτωβρίου καλούσε τη διοίκηση της Πειραιώς να προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση σε νέες θέσεις των 350 εργαζομένων που παρέμειναν στην τράπεζα. Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά με την έναρξη της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας, τονίστηκε ότι η ΟΤΟΕ δεν θα αποδεχτεί καμία παραβίαση της συμφωνίας. «Αυτό ισχύει για όσους πήγαν στην AFS αλλά και για όσους έμειναν στην τράπεζα», υπογραμμιζόταν.

Επίσης, το κείμενο ανέφερε ότι: «Η Ε.Γ. της ΟΤΟΕ, με ομόφωνη απόφασή της, καλεί τη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να ολοκληρώσει την υλοποίηση της συμφωνίας, στο σύνολο των όρων της, χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και νέα ανακοίνωση της ΟΤΟΕ στις 11 Νοεμβρίου, ενώ η ΓΣΕΕ στις 15 Νοεμβρίου καλούσε τη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, να τηρήσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία της με την ΟΤΟΕ και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της τοποθέτησης όλων των εργαζόμενων του πρώην RBU. Συγκεκριμένα ανέφερε:«Η διοίκηση της τράπεζας οφείλει να εγκαταλείψει τις μεθοδεύσεις και τις προσχηματικές τοποθετήσεις εργαζομένων ανά την ελληνική επικράτεια και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθέτησης τους, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας».

Η ΟΤΟΕ και όλα τα σωματεία εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για τις ομαδικές απολύσεις αύριο Τρίτη στις 7:15 το πρωί μπροστά από το κτίριο της τράπεζας Πειραιώς επί της Αμερικής 4.

OTOE: Αιτία πολέμου οι 24 απολύσεις 

Αιτία πολέμου χαρακτηρίζει σε αποψινή ανακοίνωση η ΟΤΟΕ τις 24 απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων του πρώην RBU της Πειραιώς, τονίζοντας ότι «η τράπεζα επιδιώκει την ρήξη και θα την έχει»!

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων, τονίζεται ότι ο κλάδος προχωρά άμεσα σε κινητοποιήσεις και καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσης ανάκλησης  των απολύσεων, αλλιώς θα είναι πλήρως συνυπεύθυνη.

Επίσης αναφέρονται τα εξής: «Είναι πραγματικά αδιανόητο σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν είχαμε καμιά απόλυση, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις». 

Η ΟΤΟΕ ανακοινώνει συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, με πρώτη αύριο το μεσημέρι με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. 

ΣΕΥΤΠΕ: Η απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού υπονομεύει την τράπεζα 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) σε ανακοίνωσή του για τις 24 απολύσεις εργαζομένων του πρώην RBU  αναφέρει τα εξής:

«Η Διοίκηση της Τράπεζας, κορυφώνοντας τις αντεργατικές πρακτικές, προχώρησε στην ΑΠΟΛΥΣΗ 24 συναδέλφων μας. Ο σκοπός είναι τόσο ευτελής, που της στερεί κάθε ψήγμα ηθικής νομιμοποίησης και αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν τίμησε την υπογραφή της στη συμφωνία της 25/7. 

Το κλίμα γενικευμένης εργασιακής τρομοκρατίας που προωθείται, θα συσπειρώσει τους εργαζόμενους και θα αποδείξει αυτό για το οποίο είχαμε από καιρό προειδοποιήσει την Διοίκηση: Ότι η απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού, υπονομεύει το μέλλον της Τράπεζας.

Οι εργαζόμενοι που έβαλαν πλάτη στις δύσκολες μέρες, αλλά και οι μέτοχοι και οι πελάτες της Τράπεζας, αντιλαμβάνονται ότι success story και απολύσεις δεν συμπορεύονται. 

Αν η Τράπεζα δεν ανακαλέσει ΑΜΕΣΑ τις απολύσεις, θα μας βρει ΟΛΟΥΣ απέναντι με κινητοποιήσεις πρωτόγνωρης έντασης και μαζικότητας. Γιατί εμείς απέναντι στην εκδικητική μανία της Διοίκησης, υπερασπιζόμαστε το ψωμί των οικογενειών μας και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μας το στερήσει άδικα».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΠΕΙΡ