Τράπεζες

Το υπ. Εργασίας ξανασέρβιρε τις προτάσεις της Πειραιώς - Παντραπεζική απεργία!


Τις προτάσεις της τράπεζας Πειραιώς και μάλιστα για το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων του πρώην RBU, που είναι σχεδόν για τρείς μήνες στο εργασιακό ψυγείο επανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη στη σημερινή (5/12) τριμερή συνάντηση (υπουργείο, τράπεζα, εκπρόσωποι εργαζομένων) για τις 24 απολύσεις. 

Μετά από την σημερινή εξέλιξη που δεν δίνει διέξοδο η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ στην αποψινή της συνεδρίαση αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, προχωρώντας σε παντραπεζική 24ωρη απεργία την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, οπότε έχει προσδιοριστεί νέα τριμερής συνάντηση για τις απολύσεις. 

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας στην ουσία επανέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις προτάσεις της τράπεζας Πειραιώς, για το σύνολο των 145 τραπεζοϋπαλλήλων του πρώην RBU που βρίσκονται σε άδεια με αποδοχές.

Οι προτάσεις συνίστανται στα εξής:

  1. Απασχόληση στο δίκτυο όπου υπάρχει θέση, ανά την επικράτεια, άρα και εκτός τόπου κατοικίας τους.
  2. Απασχόληση στη νέα εταιρεία με την Intrum (AFS), χωρίς τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων.
  3. Πρόγραμμα εθελουσία εξόδου, με οικονομικά κίνητρα.

Ειδικότερα, σε ενημερωτικό κείμενο για τη σημερινή τριμερή συνάντηση η ΟΤΟΕ  αναφέρει και τα εξής:

«Κατά τη πολύωρη διαδικασία που ακολούθησε τα μέρη εξέθεσαν διεξοδικά τις απόψεις τους.  Παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος που ήταν παρών και συμμετείχε στη συνάντηση.  Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχαν και συνάδελφοι απολυμένοι από την Τράπεζα Πειραιώς.

Από την πλευρά της ΟΤΟΕ ο Πρόεδρος αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό των μέχρι σήμερα εξελίξεων επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ΟΤΟΕ ότι οι απολύσεις των 24 εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς που δεν επέλεξαν να μεταβούν στην Intrum ήταν εξ’ αρχής μεθοδευμένες, πρωτοφανείς και απαράδεκτες για μια Τράπεζα που η ίδια δηλώνει ότι επανήλθε σε κερδοφορία και είναι ανταγωνιστική.

Τόνισε, δε, ότι με αυτή της τη στάση και τις μέχρι σήμερα πρακτικές της η Τράπεζα παραβιάζει και το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας τορπιλίζοντας την ομαλότητα και την εμπιστοσύνη στον κλάδο. 

Ζήτησε, τέλος, από την Τράπεζα να ανακαλέσει άμεσα τις απολύσεις και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΟΤΟΕ, με στόχο να εξευρεθούν ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις στο πνεύμα της μεταξύ τους συμφωνίας.

Από την πλευρά της Τράπεζας οι εκπρόσωποί της προσπάθησαν ανεπιτυχώς να δικαιολογήσουν τις αυθαίρετες και πρωτοφανείς ενέργειες και προσπάθειές της να δημιουργήσει τετελεσμένα.   Επέμειναν, μάλιστα, στην απαράδεκτη και ανάλγητη στάση της Τράπεζας να μην ανακαλεί τις απολύσεις.

Από την πλευρά του Υπουργείου η Γεν. Γραμματέας κα Άννα Στρατινάκη χαρακτήρισε τη συμφωνία ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΟΤΟΕ - ΣΕΤΠ ιδιαίτερα σημαντική.  Κάλεσε τη Τράπεζα να ξαναβάλει στο τραπέζι όλες τις διαθέσιμες επιλογές και για τους 145 εργαζόμενους (σ.σ. στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι 24, μέχρι σήμερα, απολυμένοι) οι οποίοι δεν επέλεξαν να πάνε στην Intrum και δεν έχουν μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί από την Τράπεζα».

Όσον αφορά τη συμμετοχή στη σημερινή πανελλαδική απεργία η Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων αναφέρει:

 «Με τη μαζική συμμετοχή τους στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς για να ανακληθούν οι απολύσεις 24 συναδέλφων, οι εργαζόμενοι έδωσαν ηχηρή, ενωτική και μαζική απάντηση στις προκλητικές μεθοδεύσεις και ενέργειες της Διοίκησης.

Η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 80% στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας και σε ορισμένες έφτασε το 100%.

Στην Αττική και παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που επιστράτευσε η Τράπεζα, μεταφέροντας προσωπικό από άλλα καταστήματα και υπηρεσίες απήργησαν τα περισσότερα καταστήματα καθώς και μεγάλες κεντρικές μονάδες.

Παράλληλα, έγινε μαζική συγκέντρωση εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς έξω από το Υπουργείο Εργασίας όπου διεξήχθη σήμερα η πρώτη συνάντηση της τριμερούς συμφιλιωτικής διαδικασίας ανάμεσα αφενός της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων – Μελών της στην Τράπεζα Πειραιώς, αφετέρου των εκπροσώπων της Διοίκησης της Τράπεζας».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

Διαβάστε επίσης