Χρηστικά

Μύλος με τις αναστολές συμβάσεων του Μαΐου - Στα 533 ευρώ η ειδική αποζημίωση


Τα θολά σημεία των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τα εργασιακά προκαλούν αναστάτωση σε χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καθώς και σε φοροτεχνικούς- λογιστές

Θολό είναι το πλαίσιο που θα ισχύσει από σήμερα και μέχρι το τέλος Μαΐου για τα εργασιακά και τις αναστολές συμβάσεων, καθώς οι ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, περισσότερο μπέρδεψαν παρά ξεκαθάρισαν το τοπίο.

Εν αναμονή των νομοθετικών ρυθμίσεων, υπό τη μορφή τροπολογιών ή υπουργικών αποφάσεων, από χθες επικρατεί αναστάτωση σε χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καθώς και σε φοροτεχνικούς- λογιστές που αναλαμβάνουν το έργο της αποκωδικοποίησης των ρυθμίσεων και την υποβολή των αιτήσεων στην ΕΡΓΑΝΗ.

Αναφορικά με το ύψος της ενίσχυσης για τους εργαζόμενους που θα εξακολουθήσουν να είναι σε αναστολή οι συμβάσεις τους, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι 533 ευρώ, για τον Μάιο και όχι 800 ευρώ. Όπως έχει γράψει το Σin, τα 800 ευρώ κάλυψαν 45 μέρες, από 15 Μαρτίου μέχρι και 30 Απριλίου, οπότε η αναλογία είναι 533 ευρώ τον μήνα.

Πότε και πώς παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων

Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε ότι αφορά στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, μπορούν να καταργήσουν την αναστολή των συμβάσεων και να επαναφέρουν στην εργασία τουλάχιστον το 40% των εργαζομένων.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, σε ποσοστό όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η  Μαΐου 2020.

Εάν διατηρήσουν σε αναστολή, ποσοστό εργαζομένων, μεγαλύτερο του 60%, τότε το κόστος της αποζημίωσης των εργαζομένων που θα είναι αναστολή το επωμίζονται οι εργοδότες.

Πρόβλημα δημιουργείται και απαιτεί εξήγηση, για τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν, 2,3 και 4 εργαζόμενους, γιατί τα ποσοστά «δεν βγαίνουν».
Η δυνατότητα για συνέχιση της αναστολής δίνεται υπό προϋποθέσεις όπως:

  • Η προηγούμενη αναστολή εργασίας έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες και η νέα αναστολή μπορεί να παραταθεί κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η  Μαΐου 2020.
  • Οι εργοδότες που θα κάνουν χρήση του μέτρου απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις και σε μείωση του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου.
  • Υποχρεούνται επίσης, για το ίδιο διάστημα, να διατηρήσουν τις ίδιες μορφές συμβάσεων, δηλαδή να μην μετατρέψουν μία σύμβαση από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές

Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και  εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.

Στους εργαζόμενους που απασχολούν και είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα συνεχίσει η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Όμως το ύψος της θα είναι αναλογικό ήτοι 800€/1,5 μήνα=533 ευρώ, για τον μήνα Μάιο.

Επίσης οι εργοδότες  των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των ΚΑΔ, μπορούν να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους  με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.

Η  προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις στην ΕΡΓΑΝΗ, πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην εργασία τους, αλλά θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο, θα καλύπτεται η διαφορά των αποδοχών τους, από το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν. Εφόσον πράγματι εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όσοι απασχολούνται με μειωμένο ή ευέλικτο ωράριο θα λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές, καθώς η διαφορά των αποδοχών που θα λαμβάνουν για το μειωμένο ωράριο, θα καλύπτεται από το Sure.

Διαβάστε επίσης