Οικονομία

Κλείνει το κεφάλαιο των €800 για τους εργαζόμενους-δηλώσεις Σταϊκούρα 


Τις επερχόμενες αλλαγές στην οικονομική ενίσχυση εργαζομένων, που είτε απασχολούνται σε επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους με κρατική απόφαση, είτε ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους (ΚΑΔ) περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παραπέμποντας στο κλείσιμο του κεφαλαίου επιδότησης με 800 ευρώ.  

Ο Χ. Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα (28/4) στην πρωινή εκπομπή του ANT1 και εν όψει των ανακοινώσεων για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της αγοράς ξεκαθάρισε ότι «όταν ένας επιχειρηματίας  ζητήσει πίσω τους εργαζόμενους του, τότε αυτοί θα πληρώνονται από την επιχείρηση». Δηλαδή, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά από τους εργοδότες τους και να μην περιμένουν άλλο κρατικό βοήθημα

«Για όσες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν ή για τους εργαζόμενους για τους οποίους δεν θα γίνει άρση αναστολής εργασίας, το κράτος θα είναι εκεί για να βοηθήσει», ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας. Εξήγησε δε, ότι το κράτος θα επιδοτήσει τους εργαζόμενους αναλογικά με τον χρόνο που η επιχείρηση θα εξακολουθήσει να μην λειτουργεί μετά τις 4 Μαΐου ή εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.    

Με δεδομένο ότι το επίδομα των 800 ευρώ αφορούσε το διάστημα από 15 Μαρτίου μέχρι και 30 Απριλίου, προκύπτει ότι αν φερ' ειπείν ένας εργαζόμενος συνεχίσει να μην εργάζεται για ένα ακόμη μήνα, όλο τον Μάϊο, είτε γιατί η επιχείρηση δεν ανοίξει, είτε γιατί ο ίδιος παραμείνει σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα λάβει το αναλογούν σε μηνιαία βάση κρατικό βοήθημα των 533 ευρώ. Ή αντίστοιχα για 15ημερο 265 ευρώ

Ο Χ. Σταϊκούρας δεν διευκρίνισε πόσο χρόνο θα διαρκέσει η νέου τύπου επιδότηση μέρους των εργαζομένων, ωστόσο ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει την επιδοματική πολιτική. 

Αναφορικά με τη μείωση του ενοικίου κατά 40% για επαγγελματικές μισθώσεις, είπε ότι δεν θα ισχύει για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, ενώ θα εξεταστεί τι θα γίνει για όσες παραμείνουν κλειστές. Επίσης, μένει να φανεί τι θα ισχύσει το επόμενο διάστημα για τους εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων που δικαιούνται μέχρι τον Απρίλιο μείωση των ενοικίων τους κατά 40%.  

Σχετικά με το μέρος του δώρου Πάσχα των εργαζομένων που πρέπει να καλύψει το κράτος, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, δήλωσε ότι η καταβολή του θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι.  

Προστασία Ά κατοικίας και προκαταβολή φόρου 

Για τα σενάρια μείωσης της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αν και είναι υπό εξέταση δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο, καθώς αφενός δεν έχει προηγηθεί συζήτηση με τους θεσμούς και αφετέρου γιατί αφορά το β΄εξάμηνο του έτους. 

Σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, που εκπνέει στις 30 Απριλίου, έκανε γνωστό ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις στη βάση των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης και της διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών. 

Ακόμα, σύμφωνα με τον Χ. Σταϊκούρα, το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης  (δημοσιονομικά και ρευστότητας) φθάνει τα 24 δις ευρώ. «Δεν έχουμε όμως ακόμα εκταμίευση πόρων από την Ευρώπη» διευκρίνισε.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση μελετά ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού γι' αυτό το καλοκαίρι, προκειμένου να υπάρξει στήριξη του ελληνικού τουρισμού που πλήττεται καίρια. 
 

Διαβάστε επίσης