Οικονομία

Στα σκαριά μεγάλη μείωση της προκαταβολής φόρου 


Μεγάλη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2020 που θα καταβληθεί φέτος, εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ως ένα μέτρο άμεσης στήριξης επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δοκιμάζονται από την βαθιά οικονομική κρίση.  

Το μέτρο αφορά περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής» τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων αυτή την περίοδο συγκλίνουν σε σημαντική μείωση της προκαταβολής φόρου. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι εισηγήσεις που εξετάζονται προβλέπουν μειώσεις στον συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% του κύριου φόρου στο 50% ή ακόμη και κάτω από το επίπεδο του 50%, ειδικά για όσες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους υπέστησαν ξαφνικά μεγάλου ύψους οικονομική βλάβη που απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητά τους.

Στόχος είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού στη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων της χώρας μας, οι οποίες υπέστησαν σημαντικού ύψους οικονομικές ζημιές από το lockdown, είτε λόγω πλήρους αναστολής της λειτουργίας τους είτε εξαιτίας της απότομης συρρίκνωσης του τζίρου τους. 

Το μέτρο κρίνεται δίκαιο και αναγκαίο, καθώς είναι απαράδεκτο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να κληθούν να προκαταβάλουν φέτος φόρο για κέρδη που σίγουρα δεν θα έχουν το 2020, το οποίο σημαδεύεται από βαθιά ύφεση. Από την άλλη σταθμίζονται οι επιπτώσεις του μέτρου στα έσοδα του δημοσίου, προκειμένου οι απώλειες να είναι διαχειρίσιμες σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.    

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» ο λόγος για τον οποίο προκρίνεται το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου και την ίδια ώρα παραμένει στον «πάγο» η εισήγηση για περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων από το 24% στο 20%, είναι ότι αυτή τη στιγμή θεωρείται ως μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας η απότομη δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων στη χώρα μας και η μετατροπή των περισσοτέρων εξ αυτών από κερδοφόρες το 2019 σε ζημιογόνες το 2020.