Χρηστικά

Έκτακτος κρυφός δανεισμός 600 εκατ. ευρώ με έντοκα γραμμάτια!


Άδειασαν τα κρατικά ταμεία από τα μέτρα στήριξης – Νέο πακέτο μέτρων παρουσιάζουν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί

Άδειασαν τα κρατικά ταμεία λόγω της καταβολής των επιδομάτων, και υστέρησης των φορολογικών εσόδων, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να καταφύγει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες λόγω του κορονοϊού.

Σήμερα, οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοινώνουν και νέο πακέτο μέτρων, στο πλαίσιο των οποίων παρατείνεται υπό όρους το πλαίσιο της αναστολής εργασίας, για όσους εργαζόμενους δεν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα διατηρηθεί και για τον Μάιο η μείωση του ενοικίου, όπως επίσης η έκπτωση του 25% επί των φόρων που καταβάλλονται,  και η αναστολή πληρωμής των εισφορών.

Πάντως στα κρατικά ταμεία σήμαναν «καμπανάκια», αφού τα διαθέσιμα έχουν μειωθεί σημαντικά ενώ το «μαξιλάρι» που έχουμε δανειστεί το 2018 από τον ESM, απαγορεύεται από τους θεσμούς να αγγιχθεί, καθώς προορίζεται αποκλειστικά για πληρωμές χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών καταφεύγει σε έκτακτο δανεισμό, ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο. Μετά την άντληση 2 δισ. ευρώ, με το επταετές ομόλογο, το υπουργείο Οικονομικών δανείζεται επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, με έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας.

Το κρυφό δάνειο των 600 εκατ. ευρώ 

Κατά τη χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ζητούσε το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Οι προσφορές των θεσμικών επενδυτών ήταν αυξημένες, και ανήλθαν σε 1,666 δισ. ευρώ, και ο ΟΔΔΗΧ άντλησε το ποσό του 1 δισ. ευρώ, που ήταν το ονομαστικό ύψος της δημοπρασίας και επιπλέον έκανε αποδεκτές και τις λεγόμενες «μη ανταγωνιστικές προσφορές» ύψους 300 εκατ. ευρώ. Συνολικά, χθες, άντλησε 1.300 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, με το β κύκλο των μη ανταγωνιστικών προσφορών, έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει επιπλέον ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ. Έτσι το συνολικό ποσό, που δανειστεί ο ΟΔΔΗΧ, θα ανέλθει σε 1.600 εκατ. ευρώ.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, αναχρηματοδοτούν τα έντοκα που λήγουν, κάθε φορά και τα ποσά που αντλεί κάθε φορά το υπουργείο Οικονομικών είναι ισόποσα των λήξεων.

Όμως αυτή τη φορά, προκύπτει πώς οι λήξεις των εντόκων γραμματίων, που είχαν εκδοθεί την 1η Νοεμβρίου 2019 και λήγουν τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, είναι ύψους μόλις 1 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι, το υπόλοιπο ποσό των 600 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει, ότι, τα πράγματα «ζορίζουν», για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς διαθέσιμα δεν υπάρχουν και το υπουργείο Οικονομικών δανείζεται ακόμη και με βραχυπρόθεσμους τίτλους (6μηνα έντοκα γραμμάτια), για να καλύψει τις υποχρεώσεις, το ύψος των οποίων είναι αβέβαιο, αφού η πανδημία συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης