Οικονομία

Έρχoνται υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας


Η έκρηξη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού η βαθειά ύφεση και η άνδος του χρέους, γυρίζουν την οικονομία στην εποχή των μνημονίων και των υποβαθμίσεων

Φόβοι για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την ερχόμενη Παρασκευή από δύο οίκους αξιολόγησης, έχουν ενσκήψει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η εποχή της βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών με την παραγωγή υπερπλεονασμάτων και τη μείωση του δημοσίου χρέους, που διήρκεσε μια τετραετία 2016-2019 αλλά και την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, εξαφανίστηκαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα, η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την Moody΄s, λόγω της αναμενόμενης εξέλιξης, της αύξησης των κόκκινων δανείων, αποτελεί ένα δυσοίωνο μήνυμα και για το αξιόχρεο της Ελλάδας.

Υπό τις συνθήκες αυτές και με λαβωμένα τα κρατικά ταμεία από τη μείωση των εισπράξεων και τη δραματική αύξηση των δαπανών, την Παρασκευή, 24 Απριλίου, η Standard & Poor΄s και η DΒRS, θα ανακοινώσουν τις αξιολογήσεις τους για την ελληνική οικονομία.

Τα μηνύματα είναι αρνητικά, καθώς οι αναλυτές των δύο οίκων θα συνεκτιμήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί.

Οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την Ελλάδα, καθώς θεωρούν ότι θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, με τις προβλέψεις να υπερβαίνουν και το -10%.

Παράλληλα, η αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση, θα εξαλείψει το πλεόνασμα και ο προϋπολογισμός θα επιστρέψει ξανά στα ελλείμματα.

Ταυτόχρονα, τόσο το έλλειμμα, όσο και οι εγγυήσεις που έχουν παρασχεθεί και θα παρασχεθούν στις τράπεζες, θα διογκώσουν το δημόσιο χρέος, το οποίο από τα 331 δισ. ευρώ, που έκλεισε το 2019, θα προσεγγίσει τα 340 δισ. ευρώ.

Επίσης, η ονομαστική αύξηση του χρέους σε συνδυασμό με τη μείωση του ΑΕΠ, θα εξακοντίσει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, από το 176,6% που ήταν στο τέλος του 2019, σε επίπεδα πάνω από 190% του ΑΕΠ, με το ΔΝΤ, μάλιστα, να εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, η S&P και η DBRS, το πιθανότερο είναι να προχωρήσουν σε υποβάθμιση τόσο του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας όσο και των προοπτικών της.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε ήδη λάβει τα αρνητικά μηνύματα και για το λόγο αυτό επίσπευσε την έκδοση του 7ετούς ομολόγου. Εάν η έκδοση γινόταν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την πιθανή υποβάθμιση, το επιτόκιο θα ήταν αισθητά αυξημένο.

Η τελευταία αξιολόγηση της S&P έγινε τον Οκτώβριο του 2019 και αναβάθμισε το αξιόχρεο σε ΒΒ- με τις προοπτικές να είναι θετικές.

Η «βαθμολογία» του ελληνικού αξιόχρεου από την DBRS έγινε τον Νοέμβριο του 2019 και είναι στο ΒΒ(low) με τις προοπτικές θετικές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα