Χρηστικά

Μπλόκο στη φοροδιαφυγή των ενοικίων από την Εφορία!


Η αλλαγή που προωθεί το 2021 το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ με στόχο να υποχρεώσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώνουν τα πραγματικά ποσά που εισπράττουν

Μπλόκο στη φοροδιαφυγή των ενοικίων βάζει η Εφορία, με στόχο να υποχρεώσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώνουν τα πραγματικά ποσά που εισπράττουν από τους ενοικιαστές τους.

Από τις διασταυρώσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, καθώς και από την εφαρμογή διαφόρων μέτρων ενίσχυσης χαμηλών εισοδημάτων ή πληττόμενων φορολογουμένων, αποκαλύφθηκε ότι αρκετοί ιδιοκτήτες δεν δήλωσαν τα ενοίκια που εισέπρατταν στο σύνολό τους.

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν το επίδομα στέγασης, το οποίο με την καθιέρωσή του στις αρχές του 2019, αποκάλυψε ότι περίπου 90.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν με κυριότερο λόγο, τη μη ύπαρξη μισθωτηρίου συμβολαίου! Οι ενοικιαστές υπέβαλαν αίτηση επιδότησης του ενοικίου, αλλά στην εφορία, δεν ήταν δηλωμένη η μίσθωση.

Επίσης, η έκπτωση του ενοικίου κατά 40% στους πληττόμενους από την πανδημία και τα αντισταθμιστικά φορολογικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αποκάλυψε και άλλες χιλιάδες περιπτώσεις ακινήτων, με αδήλωτα ενοίκια. Η διασταύρωση των αιτήσεων των πληττόμενων και των ιδιοκτητών αποκάλυψε περιπτώσεις, που ζητήθηκε η ένταξη στα αντισταθμιστικά φορολογικά μέτρα, για ακίνητα τα οποία ήταν ξενοίκιαστα!

Στο πλαίσιο αυτό, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021, προβλέπεται η αυτόματη συμπλήρωση των κωδικών των φορολογικών δηλώσεων, με τα ποσά των ενοικίων, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική εφαρμογή που δηλώνονται τα μισθώματα.

Ειδικότερα, στο επιχειρησιακό της ΑΑΔΕ αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι μεταξύ των στόχων για το νέο έτος είναι και «η υποβολή των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας να οδηγεί στην προσυμπλήρωση των στοιχείων της αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας του Ε2».

Η παρέμβαση θα ολοκληρωθεί το 2021 και οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος, θα έχουν προσυμπληρωμένα τα ποσά των ενοικίων, που προκύπτουν από την ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ηλεκτρονικά την ενοικίαση των ακινήτων τους, τη διάρκεια της μίσθωσης, καθώς και το συμφωνηθέν μηνιαίο μίσθωμα. Το Taxisnet θα υπολογίζει αυτόματα το ποσό του ενοικίου που εισπράχθηκε εντός του συγκεκριμένου φορολογικού έτους και θα προσυμπληρώνονται οι αντίστοιχοι κωδικοί στα έντυπα Ε2 και Ε1.

Σε περίπτωση, που κάποια ενοίκια δεν εισπράχθηκαν εντός του έτους, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να εκκινήσει τις διαδικασίες για τα ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου να μην φορολογηθεί, για ποσά που δεν εισέπραξε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα