Χρηστικά

80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν τη μείωση φόρου!


Παρότι μείωσαν υποχρεωτικά τα ενοίκια κατά 40% δεν έλαβαν ως αντάλλαγμα την υποσχόμενη μείωση των φόρων

Περίπου 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, μείωσαν υποχρεωτικά τα ενοίκια κατά 40%, περίμεναν την έκπτωση επί του φόρου, αλλά δεν την έλαβαν και ούτε πρόκειται να την πάρουν ποτέ.

Η ΑΑΔΕ έβαλε οριστικά ταφόπλακα στις προσδοκίες τους για το αντισταθμιστικό όφελος του συμψηφισμού των φορολογικών τους υποχρεώσεων, με το 20% επί του του 60% των ονομαστικών ενοικίων.

Έτσι, ενώ επιβαρύνθηκαν, με την είσπραξη μικρότερου ενοικίου κατά 40%, δεν έλαβαν ως αντάλλαγμα τίποτα και αναμένεται να αρχίσουν οι διενέξεις με τους ενοικιαστές για το χαμένο 40% των ενοικίων.

Από το καλοκαίρι υπήρχαν διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ακινήτων, που δεν έβλεπαν στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του taxisnet την έκπτωση του φόρου που ανέμεναν και ρωτούσαν την ΑΑΔΕ για τους λόγους και η απάντηση δόθηκε τώρα και ήταν απογοητευτική, σχεδόν 80.000 ιδιοκτήτες.

Επίσης υπάρχουν και χιλιάδες άλλες υποθέσεις που εξακολουθούν να είναι σε εκκρεμότητα, για διαφόρους λόγους, με άγνωστη κατάληξη.

Τι βρήκαν οι διασταυρώσεις

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2020 είχαν υποβληθεί, για την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου, 338.528 δηλώσεις Covid για αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων κατά 40%.

Οι δηλώσεις αυτές υπεβλήθησαν από 514.806 ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων και αφορούσαν 353.867 ενοικιαστές (μισθωτές) και 393.114 ακίνητα.

Ωστόσο, από τις διασταυρώσεις που διενήργησε η ΑΑΔΕ στις δηλώσεις Covid-19  των ιδιοκτητών ακινήτων, με τις δηλώσεις ενοικιαστών και τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, προέκυψαν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

 • Οι 239.542, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 70,76% του συνόλου έγιναν δεκτές και οι ιδιοκτήτες που τις υπέβαλαν κατοχύρωσαν τις προβλεπόμενες εκπτώσεις φόρου. 
 • Οι 19.680, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,81% επί του συνόλου, είχαν συμπληρωθεί και υποβληθεί με λάθη ή παραλείψεις με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες που τις υπέβαλαν να ειδοποιηθούν με ηλεκτρονικά μηνύματα από την Α.Α.Δ.Ε. για να τις διορθώσουν και να τις επανυποβάλουν.
 • Οι 79.306, που αντιστοιχούν στο 23,43% του συνόλου, απορρίφθηκαν,  διότι διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες που τις υπέβαλαν δεν δικαιούνταν εκπτώσεις φόρου.
 • Όπως εξηγεί η ΑΑΔΕ, οι δηλώσεις απορρίφθηκαν για τους ακόλουθους λόγους:
 • Οι 45.788 δηλώσεις απορρίφθηκαν διότι διαπιστώθηκε ότι οι ενοικιαστές δεν ήταν επιχειρηματίες πληττόμενοι οικονομικά από την πανδημία.
 • Οι 28.981 δηλώσεις απορρίφθηκαν επειδή διαπιστώθηκε ότι οι ενοικιαστές ήταν μεν μισθωτοί εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά δεν είχαν τεθεί οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή.
 • Σε 21.074 περιπτώσεις δηλώσεων, τα ποσοστά μείωσης των ενοικίων ήταν χαμηλότερα του 40% που προέβλεπε ο νόμος.
 • Σε 4.791 περιπτώσεις οι δηλώσεις δεν έγιναν αποδεκτές κι επειδή οι ενοικιαστές είχαν δηλώσει ότι ενοικίαζαν τα ακίνητα για επαγγελματική χρήση, αλλά οι ίδιοι δεν ήταν επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες.
 • Σε 6.710 περιπτώσεις οι δηλώσεις απορρίφθηκαν, επειδή είχε δηλωθεί, νωρίτερα, λύση της μίσθωσης!
 • Σε 1.233 περιπτώσεις οι δηλώσεις δεν έγιναν αποδεκτές κι επειδή οι ιδιοκτήτες ήταν νομικά πρόσωπα που, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν δικαιούνται εκπτώσεων φόρου.
 • Σε 553 περιπτώσεις, δεν συμπληρώθηκε στην αίτηση ο ΑΦΜ του ενοικιαστή.
 • Σε 524 περιπτώσεις οι δηλώσεις απορρίφθηκαν διότι οι ενοικιαστές ήταν νομικά πρόσωπα που ενοικίαζαν τα ακίνητα ως κατοικίες.

Ποιοι έλαβαν μείωση φόρου

Συνολικά, μέχρι τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί 263.379 συμψηφισμοί, για 227.887 δικαιούχους. Το συνολικό ποσό των εκπτώσεων φόρου που έλαβαν είναι 42,8 εκατ. ευρώ.
Επίσης, από το συνολικό αυτό ποσό των εκπτώσεων, τα 15,6 εκατ. ευρώ αφαιρέθηκαν από οφειλές ΕΝ.Φ.Ι.Α., τα 27,18 εκατ. ευρώ από οφειλές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα 45.905 ευρώ από οφειλές ΦΠΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα