Χρηστικά

Νέα αύξηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, αλλά και των ελέγχων


Μετά τα «λαβράκια», που αποκάλυψαν οι πρώτες δειγματοληπτικές διασταυρώσεις, αλλάζει η διαδικασία δήλωσης του τζίρου ή των εσόδων του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου

Σε νέα αύξηση του ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, αναγκάστηκε να προβεί το υπουργείο Οικονομικών, λόγω του εξαιρετικά αυξημένου ενδιαφέροντος των επιχειρηματιών.

Ταυτόχρονα, όμως αυξάνονται σημαντικά και οι έλεγχοι στους αιτούντες, μετά τα «λαβράκια», που αποκάλυψαν οι πρώτες δειγματοληπτικές διασταυρώσεις και αλλάζει η διαδικασία δήλωσης του τζίρου ή των εσόδων του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, του υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη του αναπλ. Υπουργού Θ. Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλου, το τελικό ποσό για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, αυξάνεται στο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για αύξηση του αρχικού ποσού κατά 1 δισ. ευρώ, καθώς η προκήρυξη της ενίσχυσης ήταν 1,2 δισ. ευρώ, κατόπιν αναπροσαρμόστηκε σε 1,8 δισ. ευρώ, αλλά τελικά το τεράστιο ενδιαφέρον οδήγησε αναγκαστικά σε νέα αναπροσαρμογή, με επιπλέον 400 εκατ. ευρώ.

Πυκνοί και στοχευμένοι έλεγχοι

Εκτός από το καταβαλλόμενο ποσό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, αυξάνονται και οι έλεγχοι, θέμα, που αποκάλυψε ο Θ. Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, με την ίδια απόφαση, αλλάζει η διαδικασία δήλωσης των εσόδων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, η παράγραφος 8 του άρθρου 6 της αρχικής απόφασης (281/2020) προέβλεπε ότι:
«Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, από την τρίτη (3η) μέχρι τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα.
Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν».

Η νέα απόφαση (ΓΔΟΥ 392/2020) τροποποιεί τη σχετική πρόβλεψη ως εξής:
«8. Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση. Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.»

Όπως έγραψε το Σin, από τις διασταυρώσεις των αιτήσεων εντοπίστηκε πλήθος περιπτώσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι μείωσαν τεχνητά το τζίρο, προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα των δικαιούχων του κρατικού δανείου.

Οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίστηκαν κατά την 4η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λόγω του ότι χαρίζεται το 50%, που εγκεκριμένου ποσού.
Καθώς οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ήταν αποδοτικοί, οι διασταυρώσεις επεκτείνονται στους 448.203 αιτούντες, της 4ης φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα