Χρηστικά

Διπλό μπλόκο στα «μαύρα» ενοίκια από Εφορία και ΔΕΗ


Η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι στέλνουν στην ΑΑΔΕ τις καταναλώσεις ρεύματος - Ταυτόχρονα το ΥΠΟΙΚ εξήγγειλε κίνητρα για να δηλώνονται τα ενοίκια

Στο στόχαστρο των φορολογικών υπηρεσιών μπαίνουν τα «μαύρα» ενοίκια που δεν δηλώνονται στην εφορία, με την ΑΑΔΕ να εξαπολύει σαφάρι κατά πάντων, με τη συνδρομή της ΔΕΗ, η οποία στέλνει τις καταναλώσεις των μετρητών στην Εφορία.

Στο πλαίσιο της αποκάλυψης των αδήλωτων ενοικίων, εντάσσεται η ένταξη και των ενοικίων στην λίστα των δαπανών που θα αναγνωρίζονται από την εφορία για την κάλυψη του ποσοστού 30% των οικογενειακών δαπανών, που πληρώνονται μέσω τραπεζικού συστήματος.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή με την μη δήλωση ενοικίων από ιδιοκτήτες ακινήτων». Αυτό σημαίνει ότι από το 2020, οι ενοικιαστές ακινήτων θα μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιο μέσω τραπεζικού λογαριασμού και η δαπάνη θα «μετράει» για την κάλυψη του 30% επί του εισοδήματος που θα πρέπει να δαπανά κάθε φορολογούμενος.

Μέχρι και φέτος οι δαπάνες των ενοικίων είναι έξω από τη σχετική λίστα. Σημειώνεται, ότι όποιος δεν καλύψει με ηλεκτρονικές δαπάνες (πιστωτικές χρεωστικές κάρτες, πληρωμές μέσω τραπεζών) το 30% του εισοδήματός του, θα του επιβληθεί φόρος 22% στη διαφορά μεταξύ του ποσού που δαπάνησε και του ποσού που αντιστοιχεί στο 30%.

Με την ένταξη των ενοικίων στις αναγνωριζόμενες ηλεκτρονικές δαπάνες των νοικοκυριών, παρέχεται κίνητρο προς τους ενοικιαστές των ακινήτων να πληρώνουν μέσω τραπεζών και άρα να δηλώνουν τα ενοίκια που καταβάλλουν και από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες να δηλώνουν στην εφορία τα ενοίκια που εισπράττουν.

Ταυτόχρονα όμως η εφορία προχωρεί και σε πιο δραστικά μέτρα για την αποκάλυψη των «μαύρων» ενοικίων. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ενδείξεις ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες, σε συνεννόηση με τον ενοικιαστή δεν δηλώνουν τα ενοίκια που εισπράττουν και δηλώνουν τα διαμερίσματα ως «κλειστά» στην Εφορία.

Ο ιδιοκτήτης δεν πληρώνει φόρο ενώ ο ενοικιαστής ενδεχομένως εξασφαλίζει χαμηλότερο ενοίκιο και δεν είχε και ουσιαστικό κίνητρο για να ζητεί απόδειξη για το ενοίκιο που καταβάλει. Τώρα δίνεται ένα κίνητρο με την ένταξη των ενοικίων στο «καλάθι» των ηλεκτρονικών δαπανών που χτίζουν το αφορολόγητο.

Η ΔΕΗ στέλνει στην ΑΑΔΕ τις καταναλώσεις

Δεν επαρκεί όμως και,  όπως έχει αποκαλύψει το Σin, η ΑΑΔΕ ξεκινά ένα «σαφάρι» για την αποκάλυψη των ακινήτων που ενοικιάζονται με μακροχρόνιες μισθώσεις ή με βραχυχρόνιες μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb και δεν δηλώνονται.

Η αποτελεσματικότερη μέθοδος που επιλέχθηκε είναι η διασταύρωση των ενδείξεων των μετρητών της ΔΕΗ. Ήδη, η Εφορία για κάθε ακίνητο διαθέτει τον αριθμό του μετρητή του ηλεκτρικού ρεύματος, τις ενδείξεις του οποίου θα διασταυρώσει, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το σπίτι κατοικείται, ενώ δηλώνεται ως «κλειστό».

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί αυξημένη κατανάλωση ρεύματος που προδίδει ότι κατοικείται το διαμέρισμα, θα καλείται για εξηγήσεις ο ιδιοκτήτης και για τα περαιτέρω, που προβλέπουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ήδη η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει από τις 27 Αυγούστου 2019, ότι αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών, τα πλήρη στοιχεία των ιδιοκτητών όλων των ακινήτων που ηλεκτροδοτούνται.

Τα στοιχεία των ακινήτων, των καταναλώσεων και των ιδιοκτητών, που θα αποσταλούν θα είναι αναδρομικά από το 2013, έτος κατά το οποίο νομοθετήθηκε η σχετική υποχρέωση, ενώ στο εξής θα αποστέλλονται κάθε χρόνο.

Φυσικά την ίδια υποχρέωση έχουν και οι ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες, οι οποίες επίσης θα αποστείλουν τα αντίστοιχα στοιχεία.

Ειδικότερα η ΔΕΗ ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι:΄
«Ενημερώνουμε τους συμβεβλημένους με τη ΔΕΗ Α.Ε. καταναλωτές ότι η ΔΕΗ Α.Ε. πρόκειται να διαβιβάσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

  • Αριθμό Παροχής,
  • ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμό αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ),
  • Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh),
  • Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού),
  • Ημερολογιακό έτος αναφοράς,

Όπως προσθέτει, «σκοπός είναι η διευκόλυνση των διασταυρώσεων που διενεργεί το Υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης».
Πρόκειται για υποχρέωση της ΔΕΗ και άλλων εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει προβλεφθεί από νόμο του 2014, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί. Μάλιστα, η συχνότητα διαβίβασης των παραπάνω στοιχείων, είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 31η Μαρτίου του επόμενου έτους, από το έτος αναφοράς, σύμφωνα με τον νόμο 4174/2013.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα