Χρηστικά

Κίνητρα για την απασχόληση συνταξιούχων με την ανεργία στο 17%!


Διπλασιάζονται οι αποδοχές των συνταξιούχων που παράλληλα εργάζονται, όπως προβλέπει η τελική διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Ισχυρά κίνητρα για να συνεχίσουν να εργάζονται όσοι συνταξιοδοτούνται θα παρέχει το επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την ώρα που η ανεργία είναι στο 17%, η ανεργία των νέων είναι πάνω από το 30% και η μερική απασχόληση επεκτείνεται.

Σύμφωνα με τις οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι που επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται, θα λαμβάνουν (παράλληλα με τις αμοιβές από την εργασία) το 70% της σύνταξή τους, ενώ σήμερα λαμβάνουν το 40%.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας, υποστηρίζουν, ότι, η αύξηση των συντάξιμων αποδοχών των συνταξιούχων-εργαζόμενων γίνεται για να παταχθεί η «μαύρη» απασχόληση. Όπως εξηγούν, σήμερα πολλοί συνταξιούχοι εργάζονται «κρυφά» χωρίς ασφάλιση και δεν πληρώνουν εισφορές προκειμένου να μην τους περικοπεί η σύνταξη κατά 60%, ενώ φυσικά, δεν δηλώνουν ούτε στην Εφορία τις αποδοχές από την εργασία τους.

Επίσης, η πρόσληψη συνταξιούχου χωρίς ασφάλιση, συμφέρει και τον εργοδότη, καθώς δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, με τον κίνδυνο φυσικά να εντοπιστεί από το ΣΕΠΕ και να τους επιβληθούν υψηλά πρόστιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι με την αύξηση του ποσοστού της λαμβανόμενης σύνταξης, δεν θα έχουν τόσο ισχυρό κίνητρο για να αποκρύπτουν την απασχόλησή τους.

Παράλληλα όμως, τα κίνητρα για την απασχόληση των συνταξιούχων έρχονται σε αντίθεση με το υψηλό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα, που φτάνει στο 17%, όπως και με το ποσοστό της ανεργίας των νέων και το υψηλό ποσοστό των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί, ότι δύσκολα θα παταχθεί η μαύρη απασχόληση συνταξιούχων, καθώς θα εξακολουθήσει να «συμφέρει» τον εργοδότη και τον συνταξιούχο (για λόγους και φορολογικούς), μέχρι να τους εντοπίσουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η σχετική διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα, οι συνταξιούχοι που θα εξακολουθήσουν να εργάζονται, θα έχουν μείωση της λαμβανόμενης σύνταξης κατά ποσοστό 30% και θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους, ενώ σήμερα με τον νόμο Κατρούγκαλου έχουν μείωση 60%, που σημαίνει ότι λαμβάνουν το 40%. Οι λαμβανόμενες συντάξιμες αποδοχές, θα επανέρχονται στο 100%, με την παύση της εργασίας.

Η ρύθμιση θα αφορά ασφαλισμένους των τέως ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι αγρότες, οι οποίοι θα λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους ακόμη και αν εργάζονται.

Διευκρινίζεται ότι η μείωση της σύνταξης κατά 60% για τους συνταξιούχους που εξακολουθούν να εργάζονται, προβλέπεται από τον Νόμο Κατρούγκαλο και αφορά σε όσους συνταξιούχους απασχολούνται μετά την 12η/5/2016, οπότε ξεκίνησε η ισχύς του νόμου.
Για τους συνταξιούχους που είχαν απασχόληση προ της 12ης/5/2016, διατηρήθηκαν σε ισχύ οι προϊσχύουσες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλονται:

  • Σε όσους ήταν άνω των 55 ετών μείωση 70% με την προϋπόθεση όμως ότι η σύνταξη των απασχολουμένων ξεπερνούσε τα 991 ευρώ και τα 1.189 ευρώ για όσους είχαν ανήλικα τέκνα για όσους συνταξιούχους έπιαναν δουλειά ως μισθωτοί.
  • Για τους συνταξιούχους οι οποίοι απασχολούνταν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (12/5/2016) ως επαγγελματίες η μείωση κατά 70% αφορούσε τις συντάξεις άνω των 1.982 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης