Χρηστικά

Αυξήσεις συντάξεων και εισφορών!


Τι αλλάζει στη ζωή εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων - Μέχρι την Παρασκευή δίδεται στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό

Μέση αύξηση τις συντάξεις κατά 100 ευρώ, θα λάβουν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, αυξάνεται κατά 3% ή κατά 25 τον μήνα η ελάχιστη εισφορά των ασφαλισμένων και καθιερώνονται αυτόματη αύξηση των εισφορών κάθε χρόνο.

Μέχρι την Παρασκευή πρόκειται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι οποίες είναι απόρροια των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες από τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ενώ καταργείται και το πλαφόν των 1.300 ευρώ στο άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Παράλληλα αλλάζουν οι εισφορές, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση της κατώτατης εισφοράς από το επίπεδο των 185 ευρώ, στα 210 ευρώ, καθιερώνονται μειωμένες εισφορές για αγρότες και νέους επαγγελματίες, ενώ καταργείται η διπλή εισφορά για τα μπλοκάκια, εάν ο επιτηδευματίας είναι ασφαλισμένος ως μισθωτός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αφορούν το σύνολο των νέων συνταξιούχων, όσους δηλαδή καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης, μετά την ψήφιση του νέου νόμου, αλλά και όσους έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους από τον Οκτώβριο του 2019, που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ.

Σε ότι αφορά στις κύριες συντάξεις, η αναπροσαρμογή των συντελεστών θα ξεκινά από τα 30 ή τα 33 έτη ασφάλισης και θα αυξάνεται προοδευτικά στο 50,3% με 50,5%.

Στο ποσοστό αυτό αναμένεται να τεθεί και το πλαφόν, καθώς ακόμη και μετά τα 40 ή έστω τα 42 έτη ασφάλισης, δεν θα υπάρχει επιπλέον αύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης. 

Οι αυξήσεις των συντάξιμων αποδοχών, θα αφορούν αυτούς που έχουν από 33 έτη ασφάλισης και πάνω, με το ποσοστό αναπλήρωσης να αυξάνεται προοδευτικά, ώστε να αγγίζει το 40%-40,5% στην 35ετία (έναντι 33,81% σήμερα) και το 50%-50,3% στη 40ετία (έναντι 42,80% σήμερα).

Επίσης, τα ανώτατα επίπεδα κύριων συντάξεων (με την προσθήκη και της Εθνικής Σύνταξης) αναμένεται να κυμαίνονται από 887 ευρώ για συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 1.000 ευρώ έως και 3.650 ευρώ για το ανώτατο πλαφόν συντάξιμων αποδοχών των 6.500 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ωφελημένοι θα είναι παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι, που έχουν δηλαδή αποχωρήσει πριν ή μετά τον Μάιο του 2016 και όσοι έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με περισσότερα από 30-33 έτη.

Επικουρικές

Αυξήσεις προβλέπονται και για περίπου 300.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Το εύρος των αυξήσεων θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 196 ευρώ, οι οποίες μάλιστα θα καταβληθούν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, (χρόνος δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ).

Η διάταξη αυτή θα αφορά όσους, οι συντάξεις τους κόπηκαν το 2016 λόγω του «κόφτη» των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Μεταξύ των δικαιούχων είναι ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ, δημόσιοι υπάλληλοι, μηχανικοί εμποροϋπάλληλοι, ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες, εργαζόμενοι σε εταιρείες οινοποιίας, δημοτικοί υπάλληλοι, δικηγόροι - συμβολαιογράφοι, ναυτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι της ΕΤΒΑ και της Εμπορικής, κ.α.
Όλοι οι ωφελούμενοι θα δουν απευθείας αυξήσεις στην τσέπη τους από 5 ευρώ έως 196 ευρώ, ενώ μεσοσταθμικά διαμορφώνεται στα 99,57 ευρώ.

Οι νέες εισφορές

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει και την αύξηση των εισφορών, με πιο σημαντική εξέλιξη, την αύξηση των ελάχιστων εισφορών, η οποία θα επιβαρύνει πάνω από το 80% των ασφαλισμένων. Ειδικότερα η ελάχιστη εισφορά αυξάνεται στα 210 ευρώ τον μήνα, από 185,18 ευρώ, που είναι σήμερα. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 25 ευρώ τον μήνα ή κατά 13,4%.

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα κάθε χρόνο, με βάση τον μισό πληθωρισμό και τη μισή αύξηση του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος.

Οι επαγγελματίες, θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των ακόλουθων έξι κατηγοριών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα είναι  δεσμευτικές για κάθε χρόνο. Ο ασφαλισμένος κάθε Δεκέμβριο θα επιλέγει την ασφαλιστική κλάση στην οποία θα ενταχθεί για το επόμενο έτος.

Ειδικότερα, οι νέες εισφορές διαμορφώνονται ως εξής:

 • 1η κατηγορία: 210 ευρώ. 
 • 2η κατηγορία : 252 ευρώ. 
 • 3η κατηγορία : 302 ευρώ. 
 • 4η κατηγορία: 363 ευρώ. 
 • 5η κατηγορία:  435 ευρώ. 
 • 6η κατηγορία: 566 ευρώ.

Οι εισφορές των αγροτών

Οι εισφορές των αγροτών θα είναι έξι κατηγοριών, ελεύθερης επιλογής και θα διαμορφώνονται:

 • σε 119 ευρώ
 • σε 143 ευρώ
 • σε 171 ευρώ
 • σε 205 ευρώ
 • σε 246 ευρώ
 • σε 319 ευρώ

Οι εισφορές για το εφάπαξ

Οι εισφορές για το εφάπαξ που αφορά περίπου 160.000 ασφαλισμένους θα είναι τριών κατηγοριών ελεύθερης επιλογής και θα διαμορφώνονται ως εξής:

 • 26 ευρώ η ελάχιστη, 
 • 31 ευρώ η μεσαία
 • 37 ευρώ η μέγιστη

Οι εισφορές για την επικούρηση

Για την επικουρική ασφάλιση (που αφορά 145.000 αυτοαπασχολούμενους) προβλέπονται τρεις κατηγορίες εισφορών, τις οποίες θα επιλέγει ελεύθερα ο ασφαλισμένος. Οι εισφορές είναι:

 • 42 η ελάχιστη,
 • 51 ευρώ η μεσαία
 • 61 ευρώ η μέγιστη
Διαβάστε επίσης