Χρηστικά

Τι αλλάζει σε εισφορές και συντάξεις


Το πράσινο φως για το νέο ασφαλιστικό, τουλάχιστον σε επίπεδο βασικών κατευθύνσεων, αναμένεται να δώσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Οι αλλαγές επικεντρώνονται στην αναμόρφωση του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για 1.440.000  ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και στην αναπροσαρμογή των συντάξεων – κύριων και επικουρικών – μετά και τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ.

Σε σχέση με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στις αρχές κάθε νέου έτους, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς – που θα έχει αποσυνδεθεί από το φορολογητέο εισόδημα - και να το αλλάζει αν το επιθυμεί, καθώς θα πρόκειται για ένα ελεύθερο σύστημα επιλογής.

Σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση οι νέες κατηγορίες εισφορών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες  διαμορφώνονται ως εξής:

  •       Έως 5 έτη: 126 ευρώ
  •        Α επίπεδο: 210 ευρώ
  •        Β επίπεδο: 252 ευρώ
  •        Γ επίπεδο: 302 ευρώ
  •        Δ επίπεδο: 363 ευρώ
  •        Ε επίπεδο: 435 ευρώ
  •        ΣΤ επίπεδο: 566 ευρώ

Ένας εργαζόμενος ο οποίος εργάζεται ως μισθωτός αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα έχει παράλληλη ασφάλιση όπως και τώρα αλλά, θεωρητικά, θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.

Για τους αγρότες -  ασφαλισμένους στον π.ΟΓΑ - προβλέπεται σταδιακή αύξηση του ασφαλίστρου κύριας σύνταξης έως την 1.1.2022. Για το 2020 τα ασφάλιστρα των αγροτών αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής: σε 119 ευρώ στο 1ο επίπεδο, 143 ευρώ στο 2ο επίπεδο, στα 171 ευρώ στο 3ο επίπεδο, στα 205 ευρώ στο 4ο επίπεδο, στα 246 ευρώ στο 5ο επίπεδο και στα 319 ευρώ  στο 6ο επίπεδο.

Οι αλλαγές στις συντάξεις

Το νέο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνει και δύο παρεμβάσεις στις συντάξεις:

  • Αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων με αυξήσεις για όσους είδαν μειώσεις το 2016, λόγω του ορίου που τέθηκε τότε στα 1.300 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, έχει δηλώσει πως η αύξηση 52,5 ευρώ μεσοσταθμικά.
  • Παρέμβαση στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους αποχωρούν με πολλά έτη ασφάλισης. Η αναπροσαρμογή των συντελεστών είναι επιτακτική μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικούς τους συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Βρούτσης, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων ενώ σχετικά με την εθνική σύνταξη, δήλωσε ότι «παραμένει ίδια».