Χρηστικά

Η Εφορία έσβησε 24 δισ. χρέη μεγαλοοφειλετών (πίνακας) - Κυνηγάει τη "μαρίδα"


Απειλεί με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων 4 εκατ. μικροοφειλετών

Στη διαγραφή χρεών ύψους 23,89 δισ. ευρώ προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποδεχόμενη ότι δεν πρόκειται να τα εισπράξει ποτέ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, από τα οποία προκύπτει επίσης ότι την ίδια ώρα λαμβάνει μέτρα, όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, για περισσότερους από 4 εκατ. μικροοφειλέτες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από τα χρέη που διαχειρίζεται η Ειδική Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ) η οποία ασχολείται με τα χρέη ύψους άνω των 150.000 ευρώ, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο είχε υπό την εποπτεία της, ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 75,4 δισ. ευρώ. Από την ανάλυση που κάνει στον σχετικό πίνακα η ΑΑΔΕ προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

 • Το «Παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο Φυσικών Προσώπων ανέρχονταν σε 5,77 δισ. ευρώ.
 • Το «Παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο Νομικών Προσώπων ανέρχονταν σε 16,43 δισ. ευρώ. 
 • Το «Παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας, Δημοτικών επιχειρήσεων κ.α ανέρχονταν σε 11,25 δισ. ευρώ.
 • Το «Παλιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο πτωχευμένων ανέρχονταν σε 7,45 δισ. ευρώ.
 • Το «Παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο Ειδικής Εκκαθάρισης ανέρχονταν σε 9,01 δισ. ευρώ.
 • Το «Παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο Λοιπών Οφειλετών ανέρχονταν σε 1,62 δισ. ευρώ.
 • Το «Παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο Οριστικά Ανεπίδεκτων Οφειλών ανέρχεται σε 23,89 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, τα 24 δισ. ευρώ, έχουν χαρακτηριστεί οριστικά ανεπίδεκτα είσπραξης και μπήκαν στην άκρη. Δεδομένου ότι η υπηρεσία είσπραξης ΕΜΕΙΣ, ασχολείται με τα μεγάλα χρέη, οι οφειλές που μπήκαν στην άκρη είναι μεγάλων οφειλετών, είτε φυσικών προσώπων, είτε επιχειρήσεων.

Πενιχρές οι εισπράξεις

Πενιχρές οι εισπράξεις, από τον ίδιο πίνακα προκύπτει ότι οι εισπράξεις από την ΕΜΕΙΣ, έναντι των παλαιών χρεών, ήταν πενιχρές.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισπράξεις έναντι «παλαιού» ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον Νοέμβριο σε μόλις 247 εκατ. ευρώ. Επίσης:

 • Οι διαγραφές έναντι "παλιού" ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν σε 382 εκατ. ευρώ.
 • Το «Νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος που προστέθηκε στα βιβλία έως τον προηγούμενο μήνα από το μήνα αναφοράς (Οκτώβριο 2021) ανήλθε σε 1,41 δισ. ευρώ
 • Οι εισπράξεις έναντι του «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους ήταν 210 εκατ. ευρώ.
 • Οι διαγραφές έναντι «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους ήταν 36 εκατ. ευρώ.
 • Οι συνολικές εισπράξεις ήταν μέχρι τον Νοέμβριο 458 εκατ. ευρώ
 • Οι συνολικές διαγραφές έναντι «παλιού» και «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν σε 418 εκατ. ευρώ.

Κυνήγι των μικροοφειλετών

Τον περασμένο Νοέμβριο, τα συνολικά χρέη προς το δημόσιο ξεπέρασαν για πρώτη φορά το «φράγμα» των 110 δισ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο, αυξήθηκαν επιπλέον κατά 776 εκ. ευρώ.

Οι οφειλέτες του δημοσίου, ιδιώτες και επιχειρήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 4.138.953. Από αυτούς ήδη βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα οι 1.327.959.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, οι οφειλέτες κατά των οποίων μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων κ.λπ. ανέρχονται σε 1.913.294 ΑΦΜ.

emeis-aade

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα