Χρηστικά

Κορονοχρέη: Αδειάζει η κλεψύδρα για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων


Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να δώσει νέα παράταση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη που προέκυψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι οφειλέτες, επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν περιθώριο εννέα ημερών, έως τις 26/1 που λήγει η προθεσμία, για να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.

Έως σήμερα και παρά την πρώτη παράταση που δόθηκε από το ΥΠΟΙΚ, η συμμετοχή-υποβολή αιτήσεων κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, που άλλωστε είναι αυτό που διαρρέει την πληροφορία ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση, εκτιμά πως τις επόμενες ημέρες χιλιάδες οφειλέτες θα σπεύσουν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Το μέτρο της ρύθμισης των χρεών της πανδημίας εκτιμάται ότι αφορά 823.000 φορολογουμένους. Στην ρύθμιση έχουν δικαίωμα να ενταχθούν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες αι αυτοαπασχολούμενοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες βεβαιώθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021.

Οι δικαιούχοι θα έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ για ποσά οφειλών μέχρι 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ποσά οφειλών άνω των 1.000 ευρώ.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα μετάπτωσης από τις 12 στις 72 δόσεις, των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, και αφορούν στις περιόδους απασχόλησης από Φεβρουάριο του 2020 έως και Ιούνιο του 2021. 

Εγκύκλιος για συνολική ρύθμιση σε 72 δόσεις για κορονοχρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ

Επίσης με νέα εγκύκλιό του, το υπουργείο Εργασίας δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, να ρυθμίζουν συνολικά και ενιαία τα κορονοχρέη τους, σε 72 δόσεις. Η εν λόγω εγκύκλιος προβλέπει την ενοποίηση εντασσόμενων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας(ΚΑΔ) που μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών για τμηματική καταβολή έως και 72 μηνιαίες δόσεις, τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ. Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, εξαιτίας της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα