Χρηστικά

Ποιοι κόβονται από τη ρύθμιση των χρεών σε 72 δόσεις προς τον ΕΦΚΑ (εγκύκλιος)


O υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ζητεί με εγκύκλιό του από την ΑΑΔΕ τη λίστα με τους ΑΦΜ των πληττόμενων από την πανδημία επαγγελματιών και επιχειρηματιών

Μόνο οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες που επλήγησαν από την πανδημία και έχουν καταγραφεί ως «πληγέντες» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων για τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ.

Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο (Αρ. Πρωτ.: 2652/13/01/2022), που εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, καθώς φαίνεται πως υπάρχει πως υπάρχει πρόβλημα με τους δικαιούχους ή μη της ένταξης στη ρύθμιση των χρεών προς τα Ταμεία.

Ειδικότερα ο κ. Τσακλόγλου ζητεί από την ΑΑΔΕ λίστα με τους ΑΦΜ των επαγγελματιών και επιχειρηματιών που επλήγησαν από την πανδημία, σύμφωνα με τους καταλόγους που έχει η Φορολογική Αρχή, ώστε να εφαρμοστεί σε αυτούς και η ρύθμιση των χρεών προς τον ΕΦΚΑ.

Το αίτημα του υφυπουργού εδράζεται στο γεγονός ότι, με τους ΚΑΔ των πληττόμενων υπάρχει μια σύγχυση και δεν είναι σαφές ποιοι είναι και ποιοι όχι οι πληττόμενοι οφειλέτες του ΕΦΚΑ.

Το επίμαχο τμήμα της εγκυκλίου αναφέρει συγκεκριμένα: «Παρακαλείται η Α.Α.Δ.Ε., προς την οποία κοινοποιείται η παρούσα, όπως αποστείλει στο Κ.Ε.Α.Ο. του e-Ε.Φ.Κ.Α. ηλεκτρονικό αρχείο με τους Α.Φ.Μ. όλων των επιχειρήσεων, αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται σε απόφαση Υπουργού Οικονομικών που έχει εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4682/2020 (Α' 76), της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α' 86), της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 90), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4690/2020 (Α' 104), ή του ν. 4690/2020».

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Σε αυτή τη φάση, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021, εντάσσονται οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τον Ιούλιο του 2020 και μετά. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά προστέθηκαν και οι όποιες οφειλές δημιουργήθηκαν από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2020.

Η ρύθμιση απευθύνεται σε 767.645 μη μισθωτούς ασφαλισμένους με οφειλές συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ. Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% ετησίως και η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι η 31η Ιανουαρίου 2022. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία πρέπει να γίνει έως την 31η Ιανουαρίου 2022. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ.

Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης.

Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης.

Οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα κι αν χαθεί η ρύθμιση των 72 δόσεων, διατηρούνται ενεργές τυχόν άλλες ρυθμίσεις που ήδη υπάρχουν (π.χ., 120 δόσεις). Η ελάχιστη δόση έχει οριστεί στα 50 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα