Χρηστικά

Οι «μεγάλοι» φεσώνουν την εφορία και, φυσικά, δεν πληρώνουν! (Πίνακες)


8.622 ΑΦΜ χρωστάνε 87,8 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 10,2 εκατ. ευρώ έκαστος - Αποκαλυπτικά στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Στους μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου οφείλεται η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο,, καθώς μάλιστα οι συγκεκριμένοι, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για εταιρείες, δεν πληρώνουν και δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που περιέχει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σχετικά με την ανθρωπογεωγραφία των οφειλετών της Εφορίας, από τα οποία προκύπτει ότι, οι λίγοι χρωστάνε τα πολλά και οι πολλοί τα λίγα.

Σε ένα έτος, από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως και την 1η Νοεμβρίου 2021, τα συνολικά χρέη προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 3,11 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, τα 2,24 δισ. ευρώ, προήλθαν από φορολογούμενους οι οποίοι έχουν χρέη, έκαστος, άνω του 1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 312 πρόσωπα και ανέρχονται συνολικά σε 8.622 ΑΦΜ.

Οι μεγαλο-οφειλέτες αυτοί, χρωστούν στο Δημόσιο το ποσό των 87,8 δισ. ευρώ ή το 80% του συνόλου των χρεών που είναι ύψους 109,8 δισ. ευρώ. Η μέση οφειλή ανά μεγαλο-οφειλέτη ανέρχεται σε 10,2 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιποι, 4.284.010 οφειλέτες χρωστάνε το ποσό των 22,02 δισ. ευρώ ή, κατά μέσο όρο, 5.142 ευρώ έκαστος.

Είναι προφανές ότι τα μεγάλα χρέη δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ και γι΄ αυτό άλλωστε δειλά-δειλά η ΑΑΔΕ αρχίζει να διαγράφει ή να «παρκάρει» ένα σημαντικό μέρος αυτών και στρέφει την προσοχή της στους μικροοφειλέτες.

Από τα χρέη των «μεγάλων» τα 63,8 δισ ευρώ προέρχονται από εταιρείες και τα υπόλοιπα από φυσικά πρόσωπα. Το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.245, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 182 νομικά πρόσωπα.

Αντίθετα, στις λοιπές κατηγορίες, μικρότερων οφειλών διαπιστώνεται αύξηση στο πλήθος των οφειλετών, όσο και στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, αλλά σε παρά πολύ μικρότερη κλίμακα, σε ότι αφορά στα ποσά των οφειλών.

Ειδικότερα στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 37% των οφειλετών, εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (κατά 88.346 οφειλέτες), η οποία ωστόσο συνοδεύεται από περιορισμένη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (κατά 16,4 εκατ. ευρώ), καθώς στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.

xrei1

xrei2

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα