Χρηστικά

Χάος με τις αποζημιώσεις ενοικίων - Πέντε νέες προθεσμίες για διορθώσεις


Νέα ευκαιρία για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων για τα «κουρεμένα» μισθώματα της περιόδου Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020

Νέα ευκαιρία για τη διόρθωση των δηλώσεων Covid από δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες  ενοικιαζόμενων ακινήτων παρέχει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να καταφέρουν να εισπράξουν την αποζημίωση, για τη μείωση των μισθωμάτων που έχουν κάνει, από τον Μάρτιο του 2020.

Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν σε μειώσεις των ενοικίων από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, μπορούν να διορθώσουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ μετά την ενημέρωση των ιδιοκτητών για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεων COVID, μπορούν να υποβάλλουν νέες ώστε να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020.  Όσοι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν αποζημίωση διότι δεν είχαν επικαιροποιήσει τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μπορούν να προχωρήσουν στην υποβολή αυτών χωρίς πρόστιμο.

Ωστόσο, δεν δίνεται δυνατότητα να υποβάλλουν αρχικές δηλώσεις όσοι από τους ιδιοκτήτες, μείωσαν τα ενοίκια, αλλά δεν έχουν υποβάλει αρχική αίτηση για τη λήψη αποζημίωσης.

Η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ αποδεικνύει ότι το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις των ενοικίων είναι τεράστιο, καθώς από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ, όπως αποκάλυψε το Σin προέκυψαν και ζητήματα απάτης από την πλευρά των ιδιοκτητών που επιχείρησαν να ξεγελάσουν την εφαρμογή, αλλά και αδικίες, καθώς δεν δόθηκε η αποζημίωση για καθαρά τυπικούς λόγους.

Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων από ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να λήξει οριστικά το ζήτημα και όσοι πληρούν τα κριτήρια να αποζημιωθούν, ενώ όσοι απορριφθούν, η απόφαση θα είναι οριστική.

Οι προθεσμίες για αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις

Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων COVID, για τα ενοίκια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο του 2021.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με την απόφαση Α.1050/2021 της ΑΑΔΕ οι νέες προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων είναι οι ακόλουθες:

  1. Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν  τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.
  2. Από 12 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή διορθωτικές «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
  3. Από 16 Μαρτίου και μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις  για λάθη και παραλείψεις σε  δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει σήμερα, 16 Μαρτίου.
  4. Από 12 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλλουν  «Δήλωση Covid» και «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.
  5. Από 12 Μαρτίου και μέχρι 29 Μαρτίου 2021 οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν υποβάλλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα