Χρηστικά

Παρατείνονται μέχρι και τον Μάϊο τα «κουρεμένα» ενοίκια


Προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων των επαγγελματιών, που βλέπουν να «τραβάει» το lockdown

Νέα παράταση στις πληρωμές μηδενικών ή κουρεμένων ενοικίων μέχρι και τον Μάιο, θα ανακοινώσει σύντομα η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με όλα τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων, λόγω της πανδημίας, που επιμέενει, αρκετές δραστηριότητες θα παραμείνουν και τότε κλειστές ή θα υπολειτουργούν.

Τα μηδενικά ενοίκια για τους κλειστούς και τα μειωμένα για τους πληττόμενους έχουν παραταθεί μέχρι και τον Μάρτιο, αλλά σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων των επαγγελματιών, που βλέπουν να «τραβάει» το lockdown, θα ανακοινωθεί νέα παράταση για ένα ακόμη δίμηνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η διατήρηση των μηδενικών ενοικίων, για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο για τις επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Θα απαλλαγούν επίσης, από την πληρωμή ενοικίων για την ίδια περίοδο, και τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία κ.λπ. επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων πλήττεται από τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού.

Παράλληλα, θα παραταθεί για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο η πληρωμή μειωμένου ενοικίου κατά 40%, για τις επιχειρήσεις εκείνες με ΚΑΔ που θα εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την πανδημία, όπως αυτό αποτυπώνεται στους μειωμένους τζίρους που παρουσιάζουν.

Μειωμένο ενοίκιο, κατά 40% θα πληρώσουν για το συγκεκριμένο δίμηνο και οι εργαζόμενοι τους ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Επίσης, η ίδια μείωση του ενοικίου κατά 40%, θα ισχύσει και για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και έχουν γονείς πληττόμενους από τα μέτρα.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη

Στους ιδιοκτήτες των ακινήτων θα καταβληθούν αποζημιώσεις από το Κράτος, ώστε η συνολική απώλεια να φτάνει στο 80%, επί του ονομαστικού ενοικίου είτε δεν εισπράττουν καθόλου ενοίκιο από τον ενοικιαστή είτε εισπράττουν το 60%.

Ειδικότερα, στους ιδιοκτήτες που εκμισθώσουν ακίνητα σε επιχειρήσεις οι οποίες απαλλάσσονται ολοσχερώς από το ενοίκιο, θα καταβληθεί από την ΑΑΔΕ, αποζημίωση ίση με το 80% του ονομαστικού ύψους του ενοικίου. Παράδειγμα, όταν το ενοίκιο είναι 500 ευρώ, θα λάβουν από την ΑΑΔΕ, ποσό ύψους 400 ευρώ.

Στους ιδιοκτήτες, που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε πληττόμενες επιχειρήσεις, ή στους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας καθώς και στους φοιτητές με γονείς πληττόμενους και θα εισπράξουν μειωμένο ενοίκιο κατά40% για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, θα τους καταβληθεί αποζημίωση ίση με το 50% της μείωσης του ενοικίου.

Παράδειγμα. Αν δηλαδή το συμφωνηθέν ενοίκιο είναι 500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από τον ενοικιαστή το ποσό των 300 ευρώ και από το Κράτος το ποσό των 100 ευρώ. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα