Χρηστικά

Μπλόκο στις αποζημιώσεις των ενοικίων!


Διορθώστε τα στοιχεία που δηλώσατε, διαφορετικά θα χάσετε οριστικά την αποζημίωση, διαμηνύει η ΑΑΔΕ σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Διορθώστε τα στοιχεία που δηλώσατε, διαφορετικά θα χάσετε οριστικά την αποζημίωση, διαμηνύει η ΑΑΔΕ σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μείωσαν τα ενοίκια, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα τα αντισταθμιστικά οφέλη από την εφορία.

Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες εντοπίστηκαν λάθη από το σύστημα Taxisnet και έχουν μπλοκάρει τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών. Ωστόσο το πλήθος των λαθών ή «λαθών», που αγγίζουν τις 80.000, παραπέμπει περισσότερο σε αδυναμία του συστήματος, παρά σε σφάλματα των ιδιοκτητών και των λογιστών τους ή σε μαζικές απάτες.

Σημειώνεται, πώς, για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου όπως και για τα ενοίκια του Μαρτίου, έχει αλλάξει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, καθώς η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, διενεργεί αυτόματους άμεσους ελέγχους.

Για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Δεκεμβρίου, οι πληρωμές θα γίνουν αύριο, Πέμπτη ή την Παρασκευή, ενώ τον Μάρτιο θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Ιανουαρίου.

Τι βρήκαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις περισσότερες των 500.000 δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που υποβλήθηκαν, ζητώντας αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν από τους ενοικιαστές τους, οι 79.306 απορρίφθηκαν, διότι διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες που τις υπέβαλαν δεν δικαιούνταν εκπτώσεις φόρου ή είχαν λάθη.

Σε όλους αυτούς, η ΑΑΔΕ τους στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία των δηλώσεών τους, διαφορετικά, θα απορριφθούν οριστικά και δεν θα λάβουν την αποζημίωση για τη μείωση των μισθωμάτων, που έκαναν στους ενοικιαστές τους.
Οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ είχαν εντοπίσει συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

  • 45.788 δηλώσεις απορρίφθηκαν διότι διαπιστώθηκε ότι οι ενοικιαστές δεν ήταν επιχειρηματίες πληττόμενοι οικονομικά από την πανδημία.
  • 28.981 δηλώσεις απορρίφθηκαν επειδή διαπιστώθηκε ότι οι ενοικιαστές ήταν μεν μισθωτοί εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά δεν είχαν τεθεί οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή.
  • Σε 21.074 περιπτώσεις δηλώσεων, τα ποσοστά μείωσης των ενοικίων ήταν χαμηλότερα του 40% που προέβλεπε ο νόμος.
  • Σε 4.791 περιπτώσεις οι δηλώσεις δεν έγιναν αποδεκτές κι επειδή οι ενοικιαστές είχαν δηλώσει ότι ενοικίαζαν τα ακίνητα για επαγγελματική χρήση, αλλά οι ίδιοι δεν ήταν επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Σε 6.710 περιπτώσεις οι δηλώσεις απορρίφθηκαν, επειδή είχε δηλωθεί, νωρίτερα, λύση της μίσθωσης!
  • Σε 1.233 περιπτώσεις οι δηλώσεις δεν έγιναν αποδεκτές κι επειδή οι ιδιοκτήτες ήταν νομικά πρόσωπα που, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν δικαιούνται εκπτώσεων φόρου.
  • Σε 553 περιπτώσεις, δεν συμπληρώθηκε στην αίτηση ο ΑΦΜ του ενοικιαστή.
  • Σε 524 περιπτώσεις οι δηλώσεις απορρίφθηκαν διότι οι ενοικιαστές ήταν νομικά πρόσωπα που ενοικίαζαν τα ακίνητα ως κατοικίες.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα