Χρηστικά

Μηδενικά ενοίκια και τον Μάρτιο για τους κλειστούς!


Τι θα ισχύσει για τους πληττόμενους καθώς και για τους εργαζόμενους σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις

Μηδενικά θα είναι τα ενοίκια και τον Μάρτιο για χιλιάδες επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, με κρατική εντολή, ενώ για οι πληττόμενες θα καταβάλουν το 60%.

Καθώς η πανδημία δεν κοπάζει και χιλιάδες επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να είναι κλειστές, η κυβέρνηση αποφάσισε να τις απαλλάξει από την καταβολή του ενοικίου, επεκτείνοντας και για τον Μάρτιο το καθεστώς που ισχύει για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 10 ή τις 15 Φεβρουαρίου, δεν θα καταβάλλουν ενοίκιο για τον μήνα Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι το ενοίκιο αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του μηνιαίου κοστολογίου των επιχειρήσεων, και αυτό οδήγησε στο λουκέτο δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (που υπάρχουν στοιχεία).

Προκειμένου να ανακοπεί η «πανδημία των λουκέτων» η κυβέρνηση αποφάσισε να απαλλάξει τους επιχειρηματίες από το ενοίκιο, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν εν ζωή μετά τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Απαλλαγή από το 100% του ενοικίου θα έχουν οι επιχειρήσεις εστίασης, που σίγουρα δεν πρόκειται να ανοίξουν έως τα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς και οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία. Επίσης, εάν δεν ανοίξουν τα «σύνορα των νομών» και εξακολουθήσει η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ των νομών, θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις του τομέα των μεταφορών.

Οι επιχειρήσεις που θα χαρακτηριστούν πληττόμενες για τον Μάρτιο, θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου.

Τι ενοίκιο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι

Επίσης, οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που απασχολούνται στις κλειστές επιχειρήσεις και είναι αναγκαστικά σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, λαμβάνοντας το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ, θα καταβάλουν το 60% του ενοικίου.

Το ίσιο ποσοστό θα καταβάλλουν και τα τέκνα των πληττόμενων εργαζόμενων, για το τυχόν φοιτητικό ενοίκιο που πληρώνουν.

Για τους απασχολούμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις, θα προβλεφθεί η καταβολή του 60% του ενοικίου μόνο για όσους είναι σε αναστολή συμβάσεων εργασίας ή έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό Συν-Εργασία.

Η αποζημίωση των ιδιοκτητών

Στους ιδιοκτήτες που δεν θα εισπράξουν ενοίκιο τον μήνα Μάρτιο, θα τους καταβληθεί αποζημίωση από το Κράτος ίση με το 80% του ονομαστικού μισθώματος.  Αν το ενοίκιο είναι 1.000 ευρώ, θα λάβουν 800 ευρώ.

Στους ιδιοκτήτες, που έχουν ενοικιαστές πληττόμενους είτε επιχειρήσεις είτε φυσικά πρόσωπα, θα τους καταβληθεί από το Κράτος το 50% της απώλειας που θα έχουν, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 20% του ονομαστικού ενοικίου.

Όταν το ονομαστικό ενοίκιο είναι 1.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτες θα λάβει 600 ευρώ από τον ενοικιαστή (1.000 - 60%) συν 200 ευρώ από το κράτος ({1.000 – 600}Χ 50%). Δηλαδή, το ύψος της αποζημίωσης θα είναι στο 80% του ονομαστικού μισθώματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα