Χρηστικά

Τι θα ισχύσει για τα ενοίκια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου


Οι τρεις κατηγορίες αντιμετώπισης των μισθωμάτων του πρώτου διμήνου του 2021 και οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης για τις μειώσεις των ενοικίων και τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών, για τον μήνα Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, για το πρώτο δίμηνο του έτους, οι κλειστές επιχειρήσεις δεν θα καταβάλλουν ενοίκιο (μηδενικό), οι πληττόμενες θα πληρώσουν ένα μέρος του και οι μη πληττόμενες θα καταβάλουν κανονικά το σύνολο του ενοικίου.

Πρόκειται δηλαδή για τρεις κατηγορίες αντιμετώπισης των ενοικίων του πρώτου διμήνου του 2021 με καθεστώς εντελώς διαφορετικό, σε σχέση με εκείνο που ίσχυσε από τον Μάρτιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021.

Στην πρώτη κατηγορία, που απαλλάσσονται από την πληρωμή ενοικίου, εντάσσονται  εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, που έχουν μισθωμένα τα ακίνητα των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων και υποχρεώθηκαν να παραμείνουν κλειστές έως και τις 15 Ιανουαρίου, με κρατική εντολή. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία τα οποία επίσης υποχρεώθηκαν να μην λειτουργήσουν.

Στους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων, θα καταβληθεί από το δημόσιο το 80% του ονομαστικού ενοικίου. Δηλαδή αν το ενοίκιο είναι 1.000 ευρώ, ο ενοικιαστής δεν πληρώσει τίποτα και ο ιδιοκτήτης θα λάβει 800 ευρώ.

Αν τα ενοικιαζόμενα ακίνητα ανήκουν σε νομικά πρόσωπα, οι ενοικιαστές δεν θα πληρώσουν τίποτα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και στις ιδιοκτήτριες επιχειρήσεις θα καταβληθεί αποζημίωση ίση με το 60% του ονομαστικού ενοικίου.

Δηλαδή, αν το ενοίκιο είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, για τον ιδιοκτήτη που είναι νομικό πρόσωπο, ενώ αν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό πρόσωπο η αποζημίωση είναι 800 ευρώ.

Η μείωση για τις πληττόμενες

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν απαλλάσσονται από την καταβολή του ενοικίου, αλλά θα καταβάλλουν το 60%, ενώ στους ιδιοκτήτες των ακινήτων θα καταβληθεί ως αποζημίωση το 20% του ονομαστικού ενοικίου.

Δηλαδή, όταν το ενοίκιο είναι 1.000 ευρώ, ο ενοικιαστής θα καταβάλει 600 ευρώ και το κράτος θα καταβάλει στον ιδιοκτήτη 200 ευρώ. Έτσι η απώλεια για τον ιδιοκτήτη θα είναι 20% ή 200 ευρώ στο συγκεκριμένο παράδειγμα.

Η ίδια μείωση, 40%, θα ισχύσει και τα ενοίκια που καταβάλλουν εργαζόμενοι οι οποίοι είναι πληττόμενοι (σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή σε Συν-Εργασία), όπως και τα ενοίκια των φοιτητών.

Καμία μείωση δεν προβλέπεται για τα ενοίκια των κλάδων που δεν πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης