Αγορές

Βουλιάζει πάλι το χρηματιστήριο, στο βυθό οι τράπεζες (-5%)


Σε πέλαγος αβεβαιότητας και ανησυχιών βυθίζονται πάλι οι αγορές,  καθώς αναμετρώνται με τις – ορατές και πιθανολογούμενες – επιπτώσεις από την επιδημία κορωνοϊού που απειλεί πλέον την παγκόσμια οικονομία.

Μετά την πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση που προκάλεσαν η εσπευσμένη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και η προσδοκία συντονισμένων παρεμβάσεων από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, τα χρηματιστήρια  ξαναπαίρνουν κατηφορικό δρόμο.

“Τίναγμα της ψόφιας γάτας” αποδεικνύεται το χθεσινό +4,53% του Dow Jones στη Wall Street, που δεν είχε σήμερα την αναμενόμενη συνέχεια στις ευρωπαίκές αγορές. Περίπου 1,7% χάνει αυτή την ώρα ο FTSE100 στο Λονδίνο, σε Φρανκφούρτη και Παρίσι οι απώλειες είναι περίπου 1,4%.

Χαμηλό βαρομετρικό  και στο ΧΑ, όπου οι βασικοί δείκτες  βυθίζονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, χωρίς την παραμικρή αντίδραση.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  δηλώνουν “εκπληκτοι” για το μέγεθος των απωλειών και τη σφοδρότητα της πτώσης, τονίζοντας ότι σ' αυτή την κίνηση υπάρχουν στοιχεία υπερβολής.
 Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 5% και βρίσκεται σε χαμηλό ημέρας.
Περίπου -2,55% χάνει ο Γενικός Δείκτης στις 750 μονάδες. Ο FTASE25 υποχωρεί κατά 2,45% στι 1.905 μονάδες.

Στο τραπεζικό  ταμπλό  με θετικό πρόσημο μόνον η Attica Bank (+1,8%), έχει καταγράψει κέρδη της τάξεως του 45% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίσταται η Εθνική (-6%). Alpha -4,7%, Πειραιώς και Eurobank  -4%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  οριακά κέρδη αποκομίζουν ο ΟΠΑΠ (+0,4%) και ο ΟΤΕ (+0,3%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -5,5%, Βιοχάλκο και ΟΛΠ -5%, ΔΕΗ -3,7%,  Ελλάκτωρ -2,9%, Lamda, ΕΧΑΕ και Τιτάν -2,5%.

Διαβάστε επίσης