Αγορές

Ριμπάουντ στο χρηματιστήριο με ράλι τραπεζικών μετοχών- Προβληματίζει η Wall


Με «ατμομηχανή» τις τραπεζικές μετοχές που κατέγραψαν εντυπωσιακά ημερήσια κέρδη, το ελληνικό χρηματιστήριο ανέκαμψε σήμερα μετά από μία εβδομάδα δραματικών απωλειών, δίνοντας υποσχέσεις για καλύτερη συνέχεια. Όμως στις διεθνείς αγορές επικρατεί αβεβαιότητα και η εσπευσμένη  μείωση επιτοκίων που ανακοίνωσε πριν από λίγο  η Fed, μάλλον επιτείνει τον προβληματισμό αντί να  δημιουργήσει αισιοδοξία

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετά τις ανακοινώσεις οι ευρωπαϊκοί δείκτες εκτινάχθηκαν 1% υψηλότερα, ενώ ο Dow Jones που κινούνταν στο κόκκινο, γύρισε θετικός. Όμως η ευφορία κράτησε μόνο λίγα λεπτά. Οι αμερικανικοί δείκτες μπήκαν πάλι σε τροχιά διολίσθησης, ενώ οι ευρωπαϊκοί επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα, διατηρώντας πάντως το +1,8% με 2%.

Συγκρατημένη αισοδοξία εκφράζουν οι αναλυτές, εκτιμώντας αν το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν αλλάξει άρδην επί τα χείρω, το ΧΑ μπορεί να συνεχίσει σε ανοδική κατεύθυνση τις επόμενες μέρες.

 Αντίδραση ελατηρίου

Σήμερα, ακολουθώντας το χθεσινό ράλι της Wall Street και την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, η ελληνική αγορά αντέδρασε δίκην πιεσμένου ελατηρίου: Ο ΓΔ ξεκίνησε με άλμα +7,50% και ο τραπεζικός δείκτης με +13,75%(!), την ώρα που οι βασικοί ευρωπαίκοί δείκτες κέρδιζαν 2,50% με 2,80%.

Καταλύτης μεταστροφής κλίματος ήταν οι αναμενόμενες παρεμβάσεις από κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις και διεθνείς αγορές με στόχο τη στήριξη των οικονομιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας κορωνοϊού. Οι αγορές προεξοφλούσαν μεγάλη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων  μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και ανάλογες κινήσεις από την ΕΚΤ και από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Οι προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν άμεσα, καθώς η Fed ανακοίνωσε σήμερα ότι μειώνει τα βασικά επιτόκια κατά 0,50% προς στήριξη της οικονομίας. Η επιδημία παραμένει βέβαια διαρκής απειλή και η  αισιοδοξία στα χρηματιστήρια μπορεί να αποδειχθεί πρόσκαιρη.

Για το ΧΑ σημαντική παράμετρος είναι και οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, που δημιουργούν πλέον ασύμμετρες απειλές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μας, προκαλώντας παράλληλα όξυνση στις σχέσεις με την Τουρκία.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν οι ενδείξεις για τη δυναμική της αγοράς είναι ενθαρρυντικές. Η ισχυρή ανοδική κίνηση με μεγάλο όγκο συναλλαγών και εντυπωσιακό τζίρο (123,4 εκατ. ευρώ συν 29 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων) δείχνουν ότι ισχυρά χαρτοφυλάκια ξαναμπαίνουν στην αγορά, ποντάροντας σε περαιτέρω ανάκαμψη.
Σημειώνοντας άνοδο 6,38% ο Γενικός Δείκτης  έκλεισε σήμερα στις 766,32 μονάδες. Η κίνηση αυτή είναι το πρώτο βήμα ανοδικής διόρθωσης στη διόρθωση που προηγήθηκε. Σ αυτά τα επίπεδα ο τζίρος μπορεί να αυξηθεί και να υπάρξει έντονη μεταβλητότητα. Ο πήχυς για τη συνέχεια μπαίνει στις 793 μονάδες, όπου θα έχει καλυφθεί κατά το 1/3 η πρόσφατη μεγάλη διόρθωση.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 6,65%, τερματίζοντας στις 1.944,62 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 11,24%,  έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +13,75% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και χαμηλό +7,72%. Πρώτη σε ημερήσια απόδοση η Attica με +25%. Alpha +12,7%, Eurobank 12,2%, Εθνική και Πειραιώς +8,7%, Ελλάδος +4,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ξεχώρισαν Jumbo +17,4%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +11,9%, ΔΕΗ +10%, ΕΛΠΕ  +9,6%,  Motor Oil και Μυτιληναίος +9,1%,  ΑΔΜΗΕ +8,7%.
 Στα mid caps Κέκροψ +10,2%, MIG  και Quest +7,8%,  Αβαξ +7,4%,  AutoHellas +6,5%, Κρι-Κρι +6,2%.

 

Διαβάστε επίσης