Αγορές

Ράλι στο χρηματιστήριο, απογειώνονται οι τραπεζικές μετοχές


Μετά από μία εβδομάδα δραματικής πτώσης και μεγάλων απωλειών, το κλίμα αλλάζει άρδην στις αγορές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες επιστρέφουν σε  ανοδική τροχιά. Ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΧΑ με επικεφαλής τις τραπεζικές μετοχές και ο κλαδικός τους δείκτης απογειώνεται στο +9,2%.  Πάνω από 2,5% κερδίζουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τη Wall Street όπου ο Dow Jones έκλεισε +5%.

Καταλύτης μεταστροφής κλίματος οι αναμενόμενες παρεμβάσεις από κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις και διεθνείς αγορές με στόχο τη στήριξη των οικονομιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας κορωνοϊού.

Οι αγορές προεξοφλούν τώρα  μεγάλη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και ανάλογες κινήσεις από την ΕΚΤ και από άλλες κεντρικές τράπεζες. Αναμένεται μάλιστα ότι η Fed  θα προχωρήσει γρήγορα και σε δεύτερη μείωση επιτοκίων. Προσδοκίες δημιουργούν και οι διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι θα συνδράμουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες  αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Η επιδημία παραμένει βέβαια διαρκής απειλή, αλλά οι ανησυχίες αμβλύνονται και στις αγορές επικρατεί τώρα αισιοδοξία, η οποία όμως μπορεί να αποδειχθεί πρόσκαιρη.

Για το ΧΑ σημαντική παράμετρος είναι και οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, που δημιουργούν πλέον ασύμμετρες απειλές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μας, προκαλώντας παράλληλα όξυνση στις σχέσεις με την Τουρκία.

Προς το παρόν η ελληνική αγορά αντιδρά δίκην συμπιεσμένου ελατηρίου, μετά από σωρευτικές απώλειες της τάξεως του 35%(!) στις τράπεζες  και πάνω από 20% στο σύνολο της αγοράς, που εξανέμισαν κεφαλαιοποίηση περίπου 10 δισ. ευρώ.

 Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης  σημείωσε εντυπωσιακό άλμα +6,35% στο ξεκίνημα των συναλλαγών και παραμένει σ’ αυτά τα επίπεδα, κινούμενος περί τις  765 μονάδες.  Την Πέμπτη και την Παρασκευή είχε βρεθεί στην περιοχή των 720 μονάδων, που είναι το τελευταίο σημείο στήριξης πριν από την… καταστροφή.
 Κατά 6,20%  ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.936 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί άλμα +9,45% έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +13,75% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Attica +17%, Εθνική και Πειραιώς +10%, Eurobank +9,5%, Alpha +9%,2%, Ελλάδος +5,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  προηγούνται Jumbo +13,4%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +11,3%, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ +9,4%,  Βιοχάλκο +9%, Motor Oil +8,5%,  Τιτάν +7,5% Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ +7%.
 Στα mid caps MIG  +10,5%,  Intracom και Κέκροψ +10%, Αβαξ +9%, Ιντρακάτ και Κρι-Κρι +7,5%.

Διαβάστε επίσης