Αγορές

Ράλι στη Wall Street, +4,53% ο DJ, σήμα ανάκαμψης των αγορών


Εντυπωσιακό ημερήσιο ράλι πυροδότησε στις αμερικανικές αγορές η επικράτηση του "κεντρώου" Τζον Μπάιντεν στην εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών  για την προεδρία των ΗΠΑ. Αλμα + 4,53% σημείωσε ο Dow Jones, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες από το sell off της Τρίτης.

Προηγήθηκε μικρότερου εύρους ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με καταλύτη τις προσδοκίες για συντονισμένες παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την επιδημία κορωνοϊού.

Η εκρηκτική άνοδος  στη Wall Street εκτιμάται ότι θα αποτελέσει "μήνυμα" ανάκαμψης των αγορών και θα έχει συνέχεια στα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που αναμένεται ότι θ ανοίξουν την Πέμπτη με σημαντικά κέρδη.

Πάντως οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με προσοχή την εξάπλωση της επιδημίας κορωνοϊού, καθώς πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των ειδικών ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μεγάλος, παρά τα "αντίμετρα" των κεντρικών τραπεζών.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία και το εργαλείο των επιτοκίων

Στο πλαίσιο αυτό η αμερικανική αγορά επιδοκίμασε την αιφνιδιαστική απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να προστατέψει την οικονομία από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. «Ο κορωνοϊός έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό και τις μετακινήσεις στις ΗΠΑ. Κάποιες καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν αναφερθεί ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού και διάφορες περιφέρειες ανέφεραν ότι οι παραγωγοί φοβούνται περαιτέρω διαταραχές τις ερχόμενες εβδομάδες», επισημαίνεται στη Beige Book που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη και αναφέρει 48 φορές την λέξη «κορωνοϊός».

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας δεν ικανοποίησαν: Τα στοιχεία της έρευνας Markit δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας  στις ΗΠΑ, πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2013

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες υποχώρησε το Φεβρουάριο κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας στις 49,6 μονάδες από 53,3 μονάδες τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η Markit.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες κατρακύλησε στις 49,4 μονάδες το Φεβρουάριο από 53,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, οι αμερικανικές εταιρείες συνέχισαν να προσθέτουν θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, παρά τον φόβο του κορωνοϊού. Όπως μεταδίδει το CNBC, η απασχόληση -εξαιρουμένου του κρατικού τομέα- ενισχύθηκε κατά 183.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s Analytics. Οι αναλυτές ανέμεναν 155.000 θέσεις εργασίας.

 Μετοχές και δείκτες

Στη Wall Street, o Dow Jones «εκτοξεύτηκε» 4,53% ή 1.173 μονάδες στις 27.090, ο S&P σημείωσε «άλμα» 4,22% στις 3.130 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,85% στις 9.018 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+10,7%), American Express (+7,2%) και 3Μ (+6%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε πτωτικά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επέστρεψε πάνω από το 1%, σημειώνοντας άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης, στο 1,03%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1180 δολ. από 1,1134 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,9% στα 46,78 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,9% στα 1.643 δολ./oz.