Αγορές

«Εμειναν από λάστιχο» οι τράπεζες μετά το ράλι


Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ αδύναμος. Οι τραπεζικές μετοχές δεν μπόρεσαν σήμερα να ακολουθήσουν την ανοδική πορεία της αγοράς, παρά την κεκτημένη ταχύτητα από το χθεσινό ράλι. «Εμειναν από λάστιχο» στη μέση της σημερινής διαδρομής και τελικά πήραν την κατηφόρα, κρατώντας χαμηλά τους δύο βασικούς δείκτες του ΧΑ.
 Η συνολική τελική εικόνα της συνεδρίασης προβληματίζει για τη συνέχεια, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε χθες, μπορεί να εξαντλείται στα σημερινά επίπεδα τιμών.

Πρόκειται όμως για φυσιολογική εξέλιξη, στα βήματα του βασικού σεναρίου τεχνικής ανάλυσης. Με το χθεσινό άλμα και τη μικρή σημερινή άνοδο (+0,55%) ο ΓΔ έκανε το πρώτο βήμα, καλύπτοντας το 23,6$ της τελευταίας μεγάλης διορθωτικής κίνησης. Ηταν αναμενόμενο να συναντήσει αντίσταση σ’ αυτά τα επίπεδα – όπερ και εγένετο.

Επόμενος στόχος η ανακατάληψη της περιοχής των 793-805 μονάδων, όπου μπορεί να φθάσει χωρίς να χρειάζεται να συμβεί κάτι ιδιαίτερα θετικό.

Επανήλθαν τα funds

Σε συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης συνηγορεί η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα ανοδικά με μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ η Wall Street ανακάμπτει και ο Dow Jones βρίσκεται αυτή την ώρα στο +2%.

Οι αγορές εστιάζουν τώρα στις προσδοκίες που δημιουργούν η εσπευσμένη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed και η προοπτική συντονισμένων παρεμβάσεων από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την εξαπλούμενη επιδημία κορωνοϊού.

Οσον αφορά το ΧΑ, αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι δεν έχει αποκτήσει ακόμη δυναμική και το σκηνικό μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι υψηλό, αντισταθμίζεται όμως από την προοπτική υψηλών βραχυχρόνιων αποδόσεων που μπορεί να αποφέρει η εν εξελίξει ανοδική αντίδραση.

Ο μεγάλος τζίρος (93 εκατ. ευρώ, συν 10 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων) υποδηλώνει δραστηριοποίηση ισχυρών χαρτοφυλακίων, που έκαναν και χθες αισθητή την παρουσία τους, δίνοντας ώθηση  κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.

Μετοχές και δείκτες

Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση και τόνο στην αγορά, εμφανίζοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα.
 Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κλαδικός τους δείκτης ξεκίνησε με -2,27%, γύρισε ανοδικά και με μικρά άλματα πήγε +2,86% και στη συνέχεια βυθίστηκε σταδιακά, τερματίζοντας στο -1,88%.

Ο Γενικός  Δείκτης ξεκίνησε με απώλειες 0,96% στις 758,93 μονάδες, πήγε μέχρι τις 779,67 (+1,74%) και έκλεισε με άνοδο 0,55% στις 770,54 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 1.952,41 μονάδες.

Στο τραπεζικό  ταμπλό συνεχίστηκε η κούρσα της Attica Bank (+5,9%, ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε +15,3%). Στο κόκκινο Πειραιώς -3,2%, Alpha -3%, Εθνική -1,5%, Ελλάδος -1%, Eurobank  -0,3%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πολλές μετοχές κατέγραψαν αξιόλογα ημερήσια κέρδη. ΟΛΠ +6,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +5%, ΕΧΑΕ +3,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +3%, Μυτιληναίος +2,8%, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Jumbo +2,2%.

Στα mid caps Πλαστικά Θράκης +6,1%,  ΟΛΘ +4%,  Intercontinental +3,5%, Quest +3%, Αβαξ +2,6%, Intracom και Ιντρακάτ +2%. Στον αντίποδα Ολυμπιακή Τεχνική -5%, Κέκροψ -4%, AutoHellas -3,5%, Cenergy -2,8%.

Διαβάστε επίσης