Αγορές

Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο


Θετικό κλίμα επικρατεί σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι βασικοί δείκτες κινούνται ανοδικά, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος, ενώ είχαν ξεκινήσει με απώλειες. Οι αγορές αντιπαρέρχονται την επίδραση από τη χθεσινή νέα “βουτιά” της Wall Street, εστιάζοντας στις προσδοκίες που δημιουργούν η εσπευσμένη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed και η προοπτική συντονισμένων παρεμβάσεων από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την εξαπλούμενη επιδημία κορωνοϊού.

Ανοδικές τάσεις και στο ΧΑ, όπου οι αρχικές απώλειες έχουν υπερκαλυφθεί. Επικρατεί όμως έντονη νευρικότητα και σημειώνονται μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι έντονη.

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει ακόμη δυναμική και το σκηνικό μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι υψηλό, αντισταθμίζεται όμως από την προοπτική υψηλών βραχυχρόνιων αποδόσεων που μπορεί να αποφέρει η εν εξελίξει ανοδική αντίδραση.

 Μεγάλος τζίρος

Ο μεγάλος τζίρος – περίπου 14 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα συνεδρίασης – υποδηλώνει δραστηριοποίηση ισχυρών χαρτοφυλακίων, που έκαναν και χθες αισθητή την παρουσία τους, δίνοντας ώθηση  κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.
 Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση και τόνο στην αγορά, εμφανίζοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα.
 Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κλαδικός τους δείκτης ξεκίνησε με -2,27%, συνέχισε με μικρά άλματα και τώρα βρίσκεται σε υψηλό ημέρας με κέρδη 2,25%. Μέσα σε μία ώρα έχει  κινηθεί σε εύρος διακύμανσης 4,73%, δίνοντας ευκαιρίες για αποδοτικό intraday trading.

Στα υψηλά ημέρας κινείται και ο Γενικός  Δείκτης, που ξεκίνησε με απώλειες 0,96% στις 758,93 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 775,8 με κέρδη 1,15%.

Ο πήχυς για τη συνέχεια μπαίνει στις 793 μονάδες, όπου θα έχει καλυφθεί κατά το 1/3 η πρόσφατη μεγάλη διόρθωση.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,95% στις 1.962 μονάδες.

Στο τραπεζικό  ταμπλό συνεχίζεται η φρενήρης κούρσα της Attica Bank (+12,7%). Ακολουθούν  Eurobank  και Πειραιώς +2,7%, Εθνική +1,8%, Alpha +1,6%, Ελλάδος +0,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η ΔΕΗ με +4%. ΕπονταιΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  και Σαράντης +3,3%,  Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3%,  Φουρλής +2,7%, Βιοχάλκο +2,5%,   ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ +2,2%.

 Στα mid caps Ιντρακάτ +5,4%,  MIG +4%, Αβαξ +3,7%,  Quest +3,4%.

Διαβάστε επίσης