Αγορές

Νέα μεγάλη βουτιά στη Wall Street, μετά την αιφνίδια μείωση επιτοκίων


Η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από τη Fed, κατά 0,50% στο εύρος 1% με 1,25% τρομοκράτησε τους επενδυτές, που εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή υποδηλώνει πως το πρόβλημα από την επιδημία κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο απ ό,τι φαίνεται για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Επιθετικές πωλήσεις οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στην Wall, ενώ ο Dow έφθασε να χάνει ενδοσυνεδριακά 1.000 μονάδες.

Αντί να περιμένει έως τις 18 Μαρτίου που ήταν η προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση, η  Fed αποφάσισε εκτάκτως σήμερα να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, Αυτό ερμηνεύθηκε από τις αγορές ως κίνηση πανικού και απελπισίας.

Την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή αλλά τα ρίσκα για το οικονομικό outlook έχουν αλλάξει σημαντικά λόγω της επέλασης του κορωνοϊού, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, J. Powell, σε συνέντευξη Τύπου.

 Η απόφαση δεν ικανοποίησε τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος πιέζει από καιρό την Fed για μεγάλες μειώσεις επιτοκίων.Ντόναλντ Τραμπ. Σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος  έγραψε:

«Η Fed μειώνει το κόστος χρήματος, αλλά πρέπει να χαλαρώσει παραιτέρω - και το κυριότερο να ευθυγραμμιστεί με τις άλλες χώρες/ανταγωνιστές. Δεν παίζουμε επί ίσοις όροις. Δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ. Είναι επιτέλους ώρα για τη Fed να ηγηθεί. Περισσότερη χαλάρωση και μείωση!»

Μετοχές, ομόλογα, πετρέλαιο

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -2.94%, χάνοντας 785 μονάδων και έκλεισε στις 25.917,41. Ενδοσυνεδριακά σημείωνε απώλειες 1.000 μονάδων.

Πτώση -2,81% κατέγραψε ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 στις 3.003 μονάδες. Απώλειες -2,99% για τον δείκτη Nasdaq στις 8.684 μονάδες.

Ο δείκτης φόβου VIX σημείωσε άνοδο +10,41% στις 36,9 μονάδες

Από τις μετοχές του Dow Jones άνοδο σημείωσε μόνο η Coca Cola (+0,5%). Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των American Express (-4,9%) και 3M (-4,6%).

Μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων έγιναν από μετοχές σε ομόλογα. Το φράγμα του 1% έσπασε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου, μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε στις αγορές η αιφνιδιαστική απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Η απόδοσή διολίσθησε ως και το 0,97%, υποχωρώντας κατά 17 μονάδες βάσης.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1180 δολ. από 1,1134 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,9% στα 47,18 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε «άλμα» 3,1% στα 1.644 δολ./oz.