Χρηστικά

Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις των περυσινών φορολογικών δηλώσεων


Οι αλλαγές στα πρόστιμα και ποιες τροποποιητικές υποβάλλονται ηλεκτρονικά και ποιες υποχρεωτικά σε χειρόγραφη μορφή στις ΔΟΥ

Τη δυνατότητα να διορθώσουν τις περυσινές φορολογικών δηλώσεις παρέχει η ΑΑΔΕ, στους φορολογούμενους που διαπίστωσαν ότι έχουν  κάνει λάθη ή παρέλειψαν να αναγράψουν κάποιο εισόδημα ή περιουσιακό στοιχείο.

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι άνοιξε από το πρωί της Παρασκευής, 10 Ιουνίου, η εφαρμογή για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι (2021) και αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 (φορολογικό έτος 2020).

Υπενθυμίζεται ότι είναι διαθέσιμη η υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2021, που αφορά στους φορολογούμενους έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις τους και εκ των υστέρων διαπίστωσαν κάποιο λάθος.

Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τα προηγούμενα φορολογικά έτη, δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων (δυνατότητα υποβολής μέσω TAXISnet) υπήρχες μόνο για τα φορολογικά έτη από το 2015 έως το 2019 (από σήμερα προστέθηκε και το 2020).

Για τα έτη προ του 2015 η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων είναι εφικτή μόνο σε χειρόγραφη μορφή με προσέλευση στις ΔΟΥ.

Τι συμβαίνει με τα πρόστιμα

Για τις τροποιητικές δηλώσεις έχει αλλάξει η διαδικασία επιβολής προστίμων. Πλέον δεν επιβάλλεται πρόστιμο, ακόμη και για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, στην περίπτωση που ο φόρος που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό (100) ευρώ.

Αν το ποσό της διαφορά είναι υψηλότερο, τότε καταλογίζεται το αυτοτελές πρόστιμο συν οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής (0,73% κάθε μήνα) επί της διαφοράς του φόρου.

Το αυτοτελές πρόστιμο είναι:

  • Για μισθωτούς συνταξιούχους και γενικά μη επιχειρηματίες 100 ευρώ.
  • Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Πότε δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα

Επίσης, δεν υποβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα, των 100, 250 και 500 ευρώ, ακόμη και αν οι τροποποιητικές υποβληθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και αφορούν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν επιβαρύνεται με πρόστιμο.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).
  • Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.
  • Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα