Χρηστικά

Τριετής αναβολή της σύνδεσης ταμειακών μηχανών με τα POS!


Η έκπληξη στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ- Γιατί άλλαξε ο στρατηγικός σχεδιασμός για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Αναβάλλεται για τουλάχιστον μια τριετία η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα POS και αντίστοιχα αναβάλλεται και το πρότζεκτ της ΑΑΔΕ για την ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί συνέχεια της υποχρεωτικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet και της υποχρεωτικής διαβίβασης online των αποδείξεων που εκδίδονται.

Με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών και με τα POS, θα διαβιβάζονται και αυτόματα στις τράπεζες, αλλά και στην Εφορία, εκτός από τις αποδείξεις και οι εισπράξεις.

Στόχος της εφαρμογής είναι η διασφάλιση ότι τα έσοδα των επιχειρήσεων που εισπράττονται μέσω των POS, θα εγγράφονται και στα βιβλία της επιχείρησης.

Με τη διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα μπει τέλος στη χρήση τερματικών αποδοχής καρτών, που έχουν POS, αλλά είναι συνδεδεμένα με λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως έχουν διαπιστώσει πολλάκις οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ.

Ωστόσο, το εγχείρημα αναβάλλεται για αρκετά χρόνια. Όπως αποκαλύπτει το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, που εκδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2021, η υλοποίηση του έργου μετατίθεται για το έτος 2024.

Συγκεκριμένα καταχωρεί στα έργα που θα ολοκληρωθούν το έτος 2024 και το ακόλουθο: «Θεσμοθέτηση Ταμειακών Μηχανών «κλειστού τύπου», που θα περιλαμβάνουν POS, και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησής τους».

Γιατί αναβάλλεται το εγχείρημα  

Για να υλοποιηθεί το project της ΑΑΔΕ θα πρέπει να αντικατασταθούν οι παλαιές ταμειακές μηχανές, που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης με το Taxisnet, για τις οποίες έχει εκδοθεί παράταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η παράταση αφορά, ένα σχετικά μικρό αριθμό επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ακόμη παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές, που σημαίνει ότι αρκετές επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την εφορία σε ό,τι αφορά τις ταμειακές μηχανές.

Έτσι, η Εφορία γνωρίζει το πότε έγινε μία συναλλαγή, αλλά δεν γνωρίζει το πώς έγινε η συναλλαγή και συγκεκριμένα, εάν η πληρωμή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας.

Θα ελέγχεται έτσι και η πληρωμή με μετρητά, μια διαδικασία που είναι υπό «διωγμόν» καθώς θεωρείται ότι τροφοδοτεί τη φοροδιαφυγή και διευκολύνει τη διακίνηση «μαύρου χρήματος.

Με τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η φορολογική διοίκηση θα έχει και τις δύο πληροφορίες. Της έκδοσης, της απόδειξης αλλά και της πληρωμής με πλαστικό χρήμα ή με μετρητά.

Ωστόσο ακόμη υπάρχουν σημαντικά κενά στην όλη διαδικασία. Πέραν του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών που δεν υποστηρίζουν σύνδεση με το Taxisnet, καθώς έχει δοθεί παράταση έως το τέλος Δεκεμβρίου 2021.

Εκκρεμεί ακόμη και η υποχρεωτική χρήση των POS, από το σύνολο των επιχειρήσεων, αφού ακόμη υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι παράμετροι αυτοί, συν των τεχνικών δυσκολιών που εμπεριέχει το συγκεκριμένο εγχείρημα, οδηγούν στην τριετή αναβολή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα