Χρηστικά

Χάος στα MyData έφερε η έκτακτη παράταση για τις ταμειακές μηχανές


Η υποχρεωτική διασύνδεση με το Taxisnet, των επιχειρήσεων που όφειλαν να συνδεθούν από σήμερα, αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου 2022

Κομφούζιο επικρατεί στις τάξεις των επιχειρηματιών και των λογιστών-φοροτεχνικών, σχετικά με την υποχρεωτική -από σήμερα- διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, καθώς δόθηκε εκτάκτως παράταση για την αντικατάσταση των ταμειακών παλαιάς τεχνολογίας, χωρίς να δοθεί παράταση για τη σύνδεσή τους με την ΑΑΔΕ. 

Στον «αέρα» είναι επίσης και η υποχρεωτική διαβίβαση στο MyData των τιμολογίων από σήμερα για όλους, καθώς, δεν έχει διευκρινιστεί από την ΑΑΔΕ, εάν παρατείνεται και η προθεσμία αυτή, μέχρι τέλος του 2021.

Αναλυτικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, χορηγήθηκε νέα παράταση για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, αντί της 31ης Οκτωβρίου 2021, που έληγε η τελευταία προθεσμία.

Η παράταση δόθηκε μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, ενώ, μεταξύ των λόγων είναι και η δυσκολία προσαρμογής του Taxisnet.

Σημειώνεται ότι είναι πάμπολλες οι παρατάσεις που χορηγήθηκαν για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας και η τελευταία έληξε χθες.

Οι παλαιές ταμειακές μηχανές αντικαθίστανται, επειδή δεν μπορούν να διασυνδεθούν με το Taxisnet και να διαβιβάζουν στο MyData σε πραγματικό χρόνο τις αποδείξεις που εκδίδουν, στο πλαίσιο της προσπάθειες της ΑΑΔΕ να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Το χρονοδιάγραμμα, διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, περιλάμβανε τρία στάδια και συγκεκριμένα:

  1. Από 01/09/2021 συνδέονται οι οντότητες που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ.
  2. Από 01/10/2021 συνδέονται οι οντότητες που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000  ευρώ και
  3. Από 01/11/2021 συνδέονται οι λοιπές οντότητες. Στην ίδια ημερομηνία εντάσσονται και οι οντότητες που είτε είναι υπόχρεες σε χρήση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, είτε χρησιμοποιούν προαιρετικά Φ.Η.Μ. και έχουν κάνει έναρξη εργασιών από 01/01/2020 έως και την 01/09/2021, καθώς και οι οντότητες που το φορολογικό έτος τους λήγει σε διαφορετική ημερομηνία της 31/12. Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019, από τις υπόχρεες οντότητες της παρούσας απόφασης, λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα της τελευταίας υποβληθείσας δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Με την παράταση που χορηγήθηκε με την απόφαση του κ. Βεσυρόπουλου, για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών, έως το τέλος Δεκεμβρίου, σημαίνει ότι η υποχρεωτική διασύνδεση με το Taxisnet, των επιχειρήσεων που όφειλαν να συνδεθούν από σήμερα, αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου 2022.

Στο σκεπτικό της απόφασης για την παράταση της αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών γίνεται λόγος για ανετοιμότητα του Taxisnet.

Ειδικότερα, μεταξύ των λόγων της αναβολής αναφέρει συγκεκριμένα και «την ανάγκη παροχής πρόσθετου χρόνου και μετά την 31.10.2021, για την υποβολή δήλωσης παύσης των μοντέλων Φ.Η.Μ. που έπρεπε να αποσυρθούν από τη χρήση με βάση τις διατάξεις της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1196/2017 (Β' 4486) απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. προκειμένου να επιτευχθεί η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση του υποσυστήματος taxis και να καταστεί δυνατή η οριστική διαγραφή των εν λόγω μοντέλων Φ.Η.Μ. από αυτό, δεδομένων και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19».

Το κείμενο της υπ. αρ. Α.1233/2021, απόφασης του κ. Βεσυρόπουλου αναφέρει, πως «αποφασίζουμε την παράταση του χρόνου απόσυρσης των μοντέλων Φ.Η.Μ., που εμφανίζονται ως ενεργοί στο υποσύστημα taxis και τα οποία κατ' εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 101 του ν. 4714/2020 (Α' 148), έπρεπε να αποσυρθούν από τη χρήση με βάση τις διατάξεις της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1196/2017 (Β' 4486) απόφασης του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., χωρίς την επιβολή κυρώσεων έως και τις 31.12.2021.».

Ανάστατοι οι λογιστές

Η απόφαση προκάλεσε αναστάτωση στις τάξεις των λογιστών-φοροτεχνών και στους επιχειρηματίες, καθώς η απόφαση γνωστοποιήθηκε το Σάββατο, και λόγω του Σαββατοκύριακου, δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για το τί ισχύει από σήμερα, τόσο για τη διαβίβαση των δεδομένων των ταμειακών μηχανών, όσο και για την υποχρεωτική λειτουργία  (επίσης από σήμερα) των ηλεκτρονικών βιβλίων MyData.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα