Οικονομία

Τον Μάρτιο τα μέτρα-ανάσα για το χρέος!


Αυξάνεται μια δεκαετία η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων, «κουρεύονται» οι τόκοι και επιστρέφονται τα «πανωτόκια» της ΕΚΤ

Την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το δημόσιο χρέος ξεκλειδώνει η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Στις υφιστάμενες λήξεις των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τον EFSF θα προστεθεί μια δεκαετία και η διάρκειά τους θα αυξηθεί στα 42,5 χρόνια. Επίσης, οι τελευταίες λήξεις του υφιστάμενου χρέους θα επεκταθούν από 2060 στο έτος 2070.

Παράλληλα «κουρεύονται οι τόκοι των δανείων από την ευρωζώνη και τον EFSF, ελαφρύνοντας τις υποχρεώσεις του προϋπολογισμού στα επόμενα χρόνια.

Η υλοποίηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος, θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και θα βελτιώσει το κλίμα για τη χώρα μας στους κόλπους των διεθνών επενδυτών.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, τα μέτρα για το χρέος αποφασίστηκαν μεν τον Ιούνιο του 2018, πλην όμως θα εφαρμόζονται σταδιακά και ανάλογα με την πρόοδο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, η υλοποίηση των οποίων θα ελέγχεται ανά εξάμηνο. Στο πλαίσιο αυτό η πρώτη εφαρμογή των μέτρων που θα γίνει τον Μάρτιο, έχει τεράστια σημασία.

Το συνολικό πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων, θα οδηγήσει σε συνολική μείωση του χρέους της Ελλάδας ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, ενώ οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να περιοριστούν κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στις 27 Φεβρουαρίου εκδίδεται η έκθεση της Κομισιόν, η οποία στις 28 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο EuroWorking Group και στις 11 Μαρτίου θα συζητηθεί στο Eurogroup, το οποίο θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, με κορυφαία αυτή για την υλοποίηση των μέτρων για την απομείωση του δημοσίου χρέους.

Πρόκειται  για τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο, τα οποία ορίστηκε τότε, ότι θα εφαρμοστούν με την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο.

Τα μέτρα-ανάσα για το χρέος

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό δημόσιο χρέος περιλαμβάνουν:

  1. Έναν μηχανισμό για την, υπό προϋποθέσεις, κατάργηση της αύξησης επιτοκίου που είχε επιβληθεί σε 11,3 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου. Η κατάργηση θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως, θα τεθεί σε εφαρμογή από φέτος και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.
  2. Πρόσθετη 10ετή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής για 96,4 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου και 10ετή παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των αναλογούντων τόκων. Έτσι, η Ελλάδα θα αρχίσει να αποπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που έλαβε από τον EFSF, το έτος 2033.
  3. Επιμήκυνση της μέγιστης σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης των παραπάνω δανείων κατά 10 χρόνια, ώστε να φθάσει τα 42,5 έτη.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνουν κίνητρα για διαρκή εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία συμφώνησε η Ελλάδα στη διάρκεια του προγράμματος του ESM, η κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου έως το 2022 προϋποθέτει τη διαρκή εφαρμογή των κομβικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος του ESM και την συμμόρφωση της Ελλάδας με τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις πολιτικής κατά την περίοδο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Διευκρινίζεται πως η επιτοκιακή αύξηση αφορά δανειακή δόση ύψους 11,3 δισ. ευρώ, την οποία είχε λάβει η Ελλάδα από τον EFSF για να χρηματοδοτήσει την επαναγορά χρέους το 2012. Αρχικά είχε προβλεφθεί ένα πρόσθετο επιτοκιακό περιθώριο ύψους 2% για το 2017 και στο εξής. Για το 2018 η πρόβλεψη αυτή ακυρώθηκε στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Από το 2018 και έως το 2022 η εφαρμογή της επιτοκιακής αύξησης θα «παγώνει», εφόσον η Ελλάδα είναι συνεπής στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.

Το «πάγωμα» θα αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF κάθε έξι μήνες, με βάση τις εκθέσεις ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για τις μεταρρυθμιστικές επιδόσεις της χώρας μας. Η οριστική κατάργηση της επιτοκιακής αύξησης για τα έτη μετά το 2022 θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF το 2022.

Επιστροφή των κερδών των ομολόγων

Από την τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της Ελλάδας εξαρτάται και η επιστροφή των κερδών, που ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Τα συγκεκριμένα ομόλογα τα απέκτησαν στη διετία 2010-2011 σε τιμές 30 - 40% της ονομαστικής τους αξίας, εξαιρέθηκαν από το PSI και αποπληρώνονται στο 100% της αξάις τους! Παράλληλα διατήρησαν τα υψηλά επιτόκια που είχαν όταν εκδόθηκαν, με το δεκαετές για παράδειγμα, που εκδόθηκε το 2010 και λήγει το 2020, να έχει κουπόνι 6,25%.
Η επιστροφή των κερδών θα αποφασίζεται από το Eurogroup σε εξαμηνιαία βάση, σε συνάρτηση με την πρόοδο της χώρας μας στις εκθέσεις της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα