Αγορές

Ράλι και στα ομόλογα! Στο ναδίρ του 2005 οι αποδόσεις


Επίκειται έκδοση νέου 10ετούς μετά από 9 χρόνια - Καθοριστικές οι εκθέσεις Κομισιόν, Moody's και ΔΝΤ

Την έκδοση δεκαετούς ομολόγου μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου δρομολογούν υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ, την ώρα που υποχωρούν σε χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις και εν αναμονή τριών σημαντικών εκθέσεων.

Πρόκειται για την έκθεση της Κομισιόν, που θα εκδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου, την αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s την 1η Μαρτίου και την έκθεση του ΔΝΤ που θα ακολουθήσει στις αρχές Μαρτίου.

Στη δευτερογενή αγορά τίτλων, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3,80%, για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, ενώ μειώθηκε το spread έναντι του γερμανικού και έναντι του ιταλικού ομολόγου.

Πρόκειται για το ομόλογο σταθερού επιτοκίου 3,75%, το οποίο λήγει στις 30 Ιανουαρίου 2028. Η απόδοση του βρίσκεται αυτή την ώρα στο 3,754%. Πρόκειται για τη δεύτερη χαμηλότερη απόδοση της τελευταίας 15ετίας που έχει καταγραφεί στη δευτερογενή αγορά, με την προηγούμενη χαμηλότερη να ήταν την 1-1-2018, όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,734%.

Η ιστορικά χαμηλότερη απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2005, με 3,317%.

Σημειώνεται πως η απόδοση στην ουσία, αφορά 9ετές ομόλογο δεδομένου ότι η λήξη του ομολόγου είναι τον Ιανουάριο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ο πήχης του προσδοκώμενου επιτοκίου για το δεκαετές ομόλογο, τοποθετείται στο 4%.

Στις επόμενες μέρες, εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των αποδόσεων ασφαλώς και θα κατέβει και η προσδοκώμενη απόδοση του επιτοκίου για το νέο δεκαετές ομόλογο.

Καθοριστικές οι εκθέσεις

Καθοριστική για τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι η επίδραση των τριών αναμενόμενων εκθέσεων που θα εκδοθούν στο προσεχές 15ήμερο.

Πρώτη θα είναι η έκθεση της Κομισιόν. Πρόκειται για την έκθεση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα κρίνει την πορεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον περασμένο Αύγουστο.

Εφόσον είναι θετική, η Κομισιόν θα εισηγείται την αποδέσμευση της πρώτης δόσης των ANFAs και των SMPs, (των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους) το ύψος των οποίων είναι 640 – 750 εκατ. ευρώ, αλλά θα υπάρξει και πρόσθετο όφελος από παρεμβάσεις στα επιτόκια των δανείων που έλαβε η χώρα από την ευρωζώνη. Ειδικότερα προβλέπεται παράλληλα η επιστροφή του επιτοκιακού κέρδους για το β΄ εξάμηνο του 2018, ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ, καθώς και η κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους για τη φετινή χρονιά, ύψους περίπου 220 εκατ. ευρώ.

Ενδεχομένως το μεγαλύτερο κέρδος θα είναι ο θετικός αντίκτυπος, που θα υπάρξει στις αγορές, καθώς θα είναι η πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με δεκαετές ομόλογο ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, όταν βρισκόταν στον προθάλαμο των μνημονίων, και άντλησε 5 δις. ευρώ, με επιτόκιο 6,25%!

Η έκθεση της Moody’s. Την 1η Μαρτίου ο διεθνής οίκος θα  προβεί στην αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Εικάζεται ότι θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας, ιδιαίτερα εάν έχει προηγηθεί θετική έκθεση από την Κομισιόν, στις 27 Φεβρουαρίου. Σήμερα η «βαθμολογία» που δίνει η Moody’s στην Ελλάδα είναι Β3 και εκτιμάται ότι θα αναπροσαρμοστεί σε Β2, πλήν έκπληξης για μεγαλύτερη αναβάθμιση.

Η έκθεση του ΔΝΤ.  Στις αρχές Μαρτίου θα ακολουθήσει και η έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία και τις προοπτικές μεταμνημονιακής ελληνικής οικονομίας, η οποία επίσης θα έχει τον δικό της αντίκτυπο τις αγορές.

Ενδεχομένως, το δεκαετές ομόλογο να βγει νωρίτερα, από την ημερομηνία δημοσίευσης της έκθεσης του Ταμείου, η οποία εκτιμάται ότι θα κινείται στο ίδιο πλαίσιο με εκείνο της έκθεσης της Κομισιόν, με μια βαθμίδα προς το αυστηρότερο.

Το περιεχόμενο των συγκεκριμένων εκθέσεων θα αποτελέσει και «παρακαταθήκη» για τις επόμενες κινήσεις, καθώς οι εκδόσεις ομολόγων θα συνεχιστούν, στους επόμενους μήνες, ενώ θα ακολουθήσουν και οι τράπεζες, που θα δώσουν τον δικό τους τόνο και θα ενισχύσουν το θετικό μομέντουμ για την οικονομία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις